Pumping and vacuuming sewerage system
Basınçlı ve vakumlu kanalizasyon sistemleri
  1. Tez No: 138783
  2. Yazar: DEVRİM KOŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ÖZDAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: vakum kanalizasyon, vakum valfi, vakum pompası, vakum tankı, Vacuum sewerage, vacuum interface valve, vacuum pump, vacuum tank
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Çevre Mühendisliği uygulama alanlarının en önemlilerinden biri kanalizasyon sistemleridir. Bu çalışmada, klasik olarak uygulanan kanalizasyon sistemlerine alternatif olarak bazı özel durumlarda daha ekonomik olabilen vakumlu kanalizasyon sistemleri uygulamaları araştırılmıştır. Klasik olarak projelendirilen kanalizasyon sistemleri, yerçekimi kuvveti esas alınarak hesaplanmaktadır. Bu sistemde atık su serbest yüzeyli akım ile istenilen noktaya toplanabilmektedir. Ancak nihai bertaraf noktasının şebekenin tamamından veya bir kısmından daha yüksekte olması durumunda buraların atıksuyu pompasız toplanamaz. Böyle durumlarda vakumlu kanalizasyon daha ekonomik olabilmektedir. Vakumlu kanalizasyon sistemlerinde, atık su kanalizasyon muayene bacalarına kadar serbest yüzeyli olarak gelmekte muayene bacasından vakumlu iletim ile vakum tankına toplanmaktadır. Vakum sisteminde vakum pompası ile, vakum tankı içerisinde atmosfer basıncının altında basınç oluşturulur. Sistem teorik olarak maksimum 10 mss, pratik olarak 7mss atık su emme kapasitesine sahiptir. Vakum tankı ile muayene bacaları arasında PE veya PVC borular kullanılmaktadır. Muayene bacası içerisinde bulunan vakum valfleri atık su girişini ayarlamaktadır. Atıksu olmadığında kapalıdır ve hava geçişine izin vermezler, böylece boşa hava emilmez. Vakum tankında toplanan atık su ise belirli bir seviyeye geldiğinde deşarj pompası ile atılmaktadır. Vakum tankı üzerinde çalışan vakum ve terfi pompalan otomatik kontrol sistemleri (PLC) ile kumanda edilir.Vakumlu sistemler küçük yerleşim birimleri için uygun görülmektedir ve belirli kapasitelerde çalışmaktadırlar. Bu çalışmada örnek olarak varsayılan bir sahil sitesi ele alınmıştır. Bu yerleşim birimi hem klasik tip hem de vakumlu tip kanalizasyon sistemi ile çözülerek boyutlandırılmış ve her iki sistemin kesifi yapılarak ilk yatırım maliyetleri karşılaştınlmıştır. Bu çalışmada vakumlu tip kanalizasyon sistemi boyutlandıran, vakumlu kanalizasyon sistemine özgü elemanları seçen ve maliyet hesabı yapan bir program hazırlanmıştır. Program Visual Basic 6.0 ile hazırlanmıştır. Program hazırlanırken, hesaplamalar için kullanıcıdan mümkün olan en az bilgi alınmasına ve kullanıcının değiştirme ihtiyacı olan verileri değiştirebilme imkanı sunulmaktadır. Program yardımı ile birkaç dakikada vakumlu kanalizasyon sisteminin boyutlandırması yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sewerage systems are one of the most significant application areas in environmental engineering. In this study, vacuum sewerage systems, can be more economic in some cases, are examined as alternative wastewater collection systems to classical sewerage systems. Classical sewerage systems are projected based on gravity. In these systems, wastewaters are collected by free surface flow from higher topographic levels to lowers. If the main collector or treatment/discharge plant is higher than any part of the collection system, wastewaters in lower topographic areas can only be collected by pumping. In these cases, vacuum sewerage may be more economic than classical systems. In vacuum sewerage systems, wastewaters are collected by gravity from houses to chimney of the sewerage then vacuumed to the vacuum tank. A certain pressure under the atmospheric pressure is obtained in the vacuum tank by vacuum pump. The vacuum system has maximum vacuuming capacity of 10 m theorically and 7 m practically. PE and PVC pipes are used between vacuum tank and chimney of the sewerage. The vacuum interface valves located in the chimney of the sewerage open when a predetermined amount of wastewater accumulates in the collecting sump. When the wastewater amount in the collecting sump is less than this predetermined value the valves are close to hinder air flow to the system. Wastewater collecting in vacuum tank is pumped by discharge pump, when it arises to the certain level. Vacuum and discharge pumps are controlled by PLC. Vacuum sewerage systems, generally are considered as suitable wastewater collection systems for small communities due to capacity limitations. In this study, aII sample project area was developed. Wastewater collection system was designed based on both classical and vacuum sewerage system and the designed systems are compared by their investment costs. In this study, a computer software designing vacuum sewerage system, selecting the specific equipments of the sewerage system and estimating investment cost was developed with using Visual Basic 6.0. In order to obtain more useful program, the software requires minimum data from the user to implement the design procedure. With the help of the developed software, a vacuum sewerage system can be designed in a few minutes.