Petroleum hydrocarbon levels in surficial sediments from Izmir Bay
İzmir Körfezi yüzey sedimentlerinde petrol hidrokarbon seviyeleri
- Tez No: 138815
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KÜÇÜKSEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Alifatik Hidrokarbon, Alifatik Hydrocarbon, Sediment, Izmir körfezi, Aliphatic Hydrocarbon, Sediment, Izmir Bay
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Kimyası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tez İzmir Körfezi yüzey sedimentlerinde ilk kez toplam petrol hidrokarbonlarıyla birlikte alifatik ve aromatik hidrokarbonlanmn teker teker dağılımım ve kaynaklarım açıklamaktadır. Yüzey sedimentleri izmir Körfezi 'nden 16 istasyonda R/V K. Piri Reis gemisi ile 14-17 Kasım 2000 tarihinde, denizsuyu örnekleri ise 9 istasyonda Kasım 2000- Ağustos 2001 dönemleri arasında toplanmıştır. Alifatik, aromatik ve toplam petrol hidrokarbonları konsantrasyonları ile bireysel alifatik ve aromatik hidrokarbon konsantrasyonları gaz kromatografisi-alev iyonizasyon dedektörü, deniz suyundaki dağılmış ve çözünmüş petrol hidrokarbonları ise spektrofotometre yardımıyla ölçülmüştür. Sedimentteki toplam alifatik, aromatik, petrol hidrokarbon seviyeleri sırasıyla 121-4427, 223-6462 ve 662-7800 (ng g“1 kuru ağırlık) arasında değişmektedir. Deniz suyundaki çözünmüş petrol hidrokarbon konsantrasyonları ise 0.023-0.520 (|j,g l”1) arasında bulunmuştur, izmir Körfezi'nde petrol hidrokarbon konsantrasyonları Dış Körfez'den İç Körfez'e doğru artış göstermektedir. Bu çalışmada kirlilik kaynaklarını göstermek amacıyla moleküler indisler (Pri/Phy, nC17/Pri, Phe/Ant, Flt/Pyr) hesaplanmıştır. Yüksek Pri/Phy oram ya da pristane'ın baskınlığı biyojenik bir kaynağın olduğunu belirtir. Pri/Phy oranlan tüm istasyonlarda l'den büyük olup İzmir Körfezi'nde çoğunlukla biyolojik kökenli bir petrol kirlenmesinin olduğunu göstermektedir. Sediment örneklerinin çoğunda n-C17'nin pristane'a baskın olması da alg türevli bir katkının olduğunu gösterir.Tüm istasyonların Phe/Ant oranlan 1 olması izmir Körfezi'nde yoğun bir pirolitic girdinin olduğuna işaret eder. İç körfezde Flt/Pyr oranlarının l'den küçük olması petrol kökenli bileşiklerin bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis represents the first time study f the distribution and sources of total petroleum hydrocarbons, individual aliphatic (n 1kanes) and polycyclic aromatic hydrocarbons in sediments from the Izmir Bay, Eastt. i Aegean. Surface sediments were sampled at 16 locations using the vessel R/V K. Pin Reis during the period of the 14-17 November 2000. Seawater samples were collected at ? stations during R/V K. Piri Reis cruise in the Izmir Bay between November 2000 and August 2001. The concentrations of aliphatic and polycyclic aromatic hydrocarbons, total petroleum hydrocarbons (by gas chromatography-flame ionization dedector) and dissolved dispersed petroleum hydrocarbons (by spectrophotometry) for seawater were detected in the Izmir Bay. The concentrations of total, aliphatic and aromatic petroleum hydrocarbons range between 427-7800, 121-4427, 223-6462 (ng g“1 dry weight). The levels of dissolved dispersed hydrocarbons found in seawater varied 0.023-0.52 \ig l”1 in the bay. The highest concentrations of hydrocarbons were found in the inner part of the bay. In this study, we used molecular indices (Pri/Phy, nC17/Pri, Phe/Ant, Flt/Pyr) to indicate the most probable source of contamination. High ratio of pristane to phytane or the predominance of a single isoprenoid (such as pristane) indicates a biogenic source. Pri/Phy ratios of all sampling stations were found >1 indicating the biogenic sources. In most of the sediments samples it is noted that n-Cn dominates pristane indicating contributions derived from algae. All samples are characterized Phenanthrene/Anthracene ratio values < 10 and most of samples are grouped by Fluoranthene/Pyrene ratios > 1, which is characteristic of strong pyrolytic input in Izmir Bay. Fluoranthene/Pyrene ratios are generally < 1 in the Inner Bay indicating petrogenic origin of the hydrocarbons.