Simulation of local congestion reducing routing strategy for multidestination networks
Çokvarımlı ağlar için yerel tıkanıklık azaltan iletimleme yönteminin bilgisayar benzetimi
- Tez No: 138839
- Danışmanlar: DR. MALİK KEMAL ŞİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuyruk kuramı, tıkanıklık azaltma, iletimleme, eşik değer, bilgisayar benzetimi, çok-varımlı ağlar, Queueing theory, congestion reducing, routing, threshold value, computer simulation, multi-destination networks
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İV ÖZET Bu tezin amacı; belirlenmiş eşik değerleri ile ilişkili çeşitli kuyrukların anlık durumuna bağlı olarak, veri paketlerinin ağ boyunca alacağı yolu belirleyen eşik değerli ağ iletim yöntemlerinin kullanımını araştırmak ve bu yöntemler ile denetlenen tüm ağ düğümlerinin bilgisayar benzetimini gerçekleştirmektir. Kuyruk kuramı bu çeşit ağların çözümlemesi için matematiksel araçları sağlar. Genellikle, kuyruk problemleri kesin çözümü çok zor olabilir ve sıklıkla yaklaşık limit kuramı içerisinde ele alınır. Bu tezde, tampon kuyruk uzunluklarının arttığı tıkanmış ağ düğümleri ile ilgileneceğiz. Yaklaşımımız çoğu zaman başarı ile sonuçlanmasına rağmen, zorluk, sorunun yaklaşık çözümünün devimsel denetim yöntemine çevrilmesinde ve sonuç yönteminin en elverişli olduğunun ispatlanmasında yatar. Bu tezin içeriğinde, biz uygulanabilir eşik değerli denetim yöntemlerinin kurulması için genel bir yöntem tasarladık ve programladığımız bilgisayar benzetimini bu tür yöntemlerin özellikle ağır trafik şarlarında iyi çalıştığını göstermek için kullandık. Bilgisayar benzetiminden elde edilen sonuçlar çalışmamızda incelediğimiz tıkanıklık azaltan iletim yöntemini doğrulamakta da kullanılmaktadır. Anahtar gözlem gösterdi ki sistemde büyük ölçüde iş olduğunda sunucuların boş kalmasını ve kaynak kapasitesini boşa harcamasını engelleyen iyi bir iletim yöntemi ağlar için gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this thesis; is to investigate the usage of the network routing strategies of threshold type which determine the route that packets of data take through the network, based on the current state of various queues in relation to fixed threshold values, and is to evaluate the computer simulation of the overall network node which is controlled by these strategies. Queueing theory provides mathematical tools for analyzing these networks. In general, queueing problems can be very difficult to solve exactly and are often considered in the context of an approximate limiting theory. In this thesis; we are interested in congested nodes where buffer queue sizes are getting large. Although our approach has resulted in much success, the difficulty lies in translating the solution of the approximate problem into a dynamic control policy for the network, and proving rigorously that the resulting policy is the optimal. In the context of this thesis, we describe a general procedure for constructing threshold control policies which are implementable and use computer simulation that we have programmed to show that these policies perform well, especially in congestion conditions. The results obtained from the computer simulation are also to be used to justify the congestion reducing routing strategy approach that in our work. The key observation shows that a good routing strategy which prevents servers from idling and wasting resource capacity is required for the networks when there is substantial work in the svstem.