Klasik gulet formunun hidrodinamik karakteristiklerinin iyileştirilmesi
Optimization of hydrodynamic characteristics of classical gullet form
  1. Tez No: 138852
  2. Yazar: SERTAN YARDIM
  3. Danışmanlar: DR. NERMİN TEKOĞUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Gulet, gulet formu, uygunlaştırma, hidrodinamik karakteristikler, hidrostatik hesaplar, Holtrop ve Mermen yöntemi, direnç hesabı, maliyet analizi, amortisman hesabı, Gullet, gullet form, optimization, hydrodynamic characteristics, hydrostatic calculations, Holtrop and Mennen method, resistance calculation, cost analysis, amortization calculation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gemi İnşaatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
II ÖZET Bu çalışmada, ülkemizdeki yat inşa sektöründe büyük bir yer tutan guletin, hidrodinamik açıdan daha verimli hale getirilmesi amacı ile uygun bir gulet formu ortaya çıkartılmıştır. Bu nedenle daha ince hatlara sahip, daha narin bir gulet tasarımı yapılmış ve bunun direnç analizleri ortaya konmuştur. Uzun yıllardır formu fazla değişmemiş olan guletlerin günümüzdeki yat turizmi ihtiyacını karşılayacak seviyeye uygunlaştınlmasmda geçen süreçler incelenmiştir. Bu tez ayrıca, günümüz teknolojisi ile geleneksel teknelerin uyumu, teknolojiye uyarlanması ve günümüzün ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelene kadarki geçen tasarım sürecini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, tasarlanan teknenin, günümüzdeki yaklaşık maliyetinin ortaya konulması ve gelişen yat turizmi ile birlikte bu sektörde kullanılacak guletin, gelir ve giderlerinin hesaplanması ve yaklaşık yıllık net karının belirlenmesidir. Elde edilen veriler sonucunda, maliyeti çok yüksek olan bu teknelerin maliyet fiyatlarını yaklaşık olarak kaç yıl sonra kazanabilecekleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT In this project, the optimum gullet form which has taken large part in yachting market in Turkey is revealed to make it more effective in point of hydrodynamics. Because of this reason, slighter and slimmer form of gullet is designed and also resistance analyses are exposed. The design processes of gullets which form has not changed for a long time are examined to respond requirements of today's yacht tourism. This project also reveals that the harmony of today's technology and traditional boats, and shows that the design process of adaptation of these boats to technology and respond to today's needs. However, to show today's approximate cost price of designed boat and to calculate the net profit, income and expenses of this boat is devoted to the improving yacht tourism. Results of given data, this is revealed that how many years later the expensive cost price of this boat can be covered.