Sound modeling for room acoustic
Oda akustiği için sesin modellenmesi
- Tez No: 138874
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL ALPKOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sesin modellenmesi, sanal akustik tasarım, etki karşılığı, işitselleştirme, ışın takibi yöntemi, Sound modeling, virtual acoustic design, impulse response, auralization, ray tracing method
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
VI ÖZET Bu çalışma üç boyutlu bir ortamda ses dalgalarının yayılımmı ışın takibi yöntemini kullanarak modelleyen bir sistem sunar. Bu çalışmada aym zamanda sesin doğru bir şekilde modellenmesi için gerekli olan ses kaynağımn ve dinleyicinin modellenmesi de anlatılmaktadır. Sistem kullanıcılara bir odayı üç boyutlu bir ortamda tasarlayabilmesine, ses kaynağı ve alıcıyı odada istediği bir yere koyabilmesine olanak tanır. Daha sonra odanın özelliğini ifade eden ve etki karşılığı adı verilen bir fonksiyon ile odanın akustik kalitesinin değerlendirilmesi için gerekli olan akustik parametre değerleri sistem tarafından hesaplanır. Son olarak da elde edilen sonuçlar işitselleştirme işlemi için kullanılırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study presents a system for modeling the propagation of sound waves in a 3D environment by using the ray tracing method. It also includes the models for sound source and listener required for accurate sound modeling. The system allows users to design a room, and locate a sound source and a receiver. Then it calculates a function representing the characteristics of the room called impulse response and gives the values of the acoustic parameters used for evaluating the acoustic quality of the room. At last, it uses the results for auralization defined as an acoustic visualization process.