Örme makinelerindeki ilmek oluşumunun bilgisayarda simülasyonu
Computer simulation of loop formation in knitting machines
- Tez No: 138875
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KURBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: örme, ilmek, bilgisayar, canlandırma, simülasyon, knitting, loop, computer, animation, simulation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV ÖZET Teknoloji, elektronik, bilgisayar bilimlerindeki gelişmeler ile birlikte kitle iletişim ( görsel ve işitsel ) yayın araçlarının ucuzlaması ve yaygın olarak kullanılması, her alanda olduğu gibi mühendislik eğitimine de yenilikler ve kolaylıklar getirmiştir. Yazılım, paket program ve donaım alanlarında yaşanan baş döndürücü gelişmeler; bazen elimizde bulunan kişisel bilgisayarların hemen ertesi yıl yaptığımız iş için yeterli olmamasına bazen de işlerimizi aşın derecede kolaylaşmasına sebep olmaktadır. Gelişmeler mühendislik ve fen bilimlerinin eğitiminde bilgisayar kullanmayı kaçınılmaz hale getirmiştir. Bilgisayarla eğitimin uygun yöntemlerle birleştirildiğinde kişinin anlatılan olayı hayalinde canlandırmasına yardımcı olduğu ve öğrenme sürecini hızlandırarak katkıda bulunduğu şüphesizdir. Bu tezde; örme derslerinin anlatımı sırasında 3 boyutlu olarak makinelerin, şekillerin ve olayların tahtaya çizilirken anlatan kişiye, not alırken de öğrenciye çıkardığı zorlukların ortadan kaldırılması ve öğrencinin hayal gücünde canlandıramayacağı kadar karmaşık olayların bilgisayar canlandırmaları ile temel olarak verilmesi amaçlanmıştır. İki boyutlu düzlemde anlatılan bu gibi konuların herkes tarafından anlaşılması aynı derecede kolay olmamakta ve zaman almaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmadaki amacımız öğrenciye ve ihtiyaç duyan kişilere ayrıntılardan arındırılmış bilgisayar çizimleri ve bu alandaki fotoğrafların çoğunda olduğu gibi 3. boyutunu kaybetmemiş canlandırmalar yoluyla örme olaylarının temelini daha hızlı ve kolay anlatmak, kavratmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Together with the developments in the fields of technology, electronics and computers, clearance of mass media ( audial and visual ) devices and common usage of them have facilitated and made reforms in the education of engineering. The improvements in software, hardware and package programs, sometimes makes it everything easier for us, but sometimes it makes the PCs we have become inadequate for the work we are working on. Due to the reason that computer aided education has recently started at engineering and applied science faculties, including textile engineering, there are not enough and usefull sources. But it is certain that, computer aided education not only helps the student imagine in mind easier but also shortens the time required for the 3D drawings. In this thesis, it is not only aimed to remove the difficulties for the lecturers giving and for the students taking a knitting course supported with 3D machine figures, drawings and events and also helping to the students imagine those easier in a frame as basic as it can be. It is clearly known that, it is not the same easy and it doesn't take the same time for people to imagine something in mind that is being explained in 2D, on the blackboard or shown by a projector. As a reason of this thesis, it is our goal to make the students comprehend and understand the knitting courses better by the help of animations those include 3. dimension and exclude details.