Simple assembly line balancing problem: A petri net approach
Basit montaj hattı dengeleme problemi: Bir petri ağı yaklaşımı
  1. Tez No: 138903
  2. Yazar: ÖZCAN KILINÇCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRAÇ BAYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj hattı dengeleme, Petri ağlan, Üretim sistemleri, Ulaşılabilirlik analizi, G-değişmezleri (r-invariants), değişmezleri (P-invariants), BMHDP-1, Assembly line balancing, Petri nets, Manufacturing systems, Reachability analysis, T-invariants, P-invariants, SALBP-1
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Birinci tip basit montaj hattı dengeleme problemi (BMHDP-1) ile ilgili bir çok çalışma yapılmıştır. Amaç, verilen bir çevrim süresi için istasyon sayışım en küçûklemektir. NP-hard problemler olarak bilinen bu problemlerin çözümü için yaklaşık veya sezgisel yöntemler gerekmektedir. Bu tezde, BMHDP-1'i çözmek için Petri ağlarına dayalı sezgisel algoritmalar önerilmiştir. Petri ağlan, matematiksel ve grafiksel bir araç olarak montaj sistemlerinde yaygın olarak kullanılmasına rağmen, araştırmaların büyük bir kısmında modelleme, kontrol, planlama, iş sıralama ve çizelgeleme konularında yoğunlaşma tercih edilmiştir. Tez, son yıllarda montaj hattı dengeleme problemleri konusunda yapılan çalışmaları ve Petri ağlarının üretim sistemlerindeki uygulamalarım kapsayan iki literatür taraması içerir. Bu çalışmalar belirli sınıflandırma yapılan içersinde düzenlenmişlerdir. Önerilen algoritmaların komplekslik analizleri verilmiştir. Bu algoritmaların uygulanışım göstermek için bir problem tasarlanmıştır. Çözümlerin tüm aşamalan ayrıntılı olarak verilmiştir. Teknik bir hesaplama dili olan MATLAB programında kodlanan algoritmalar, birbirleriyle ve mevcut algoritmalar ile literatürdeki büyük test problem setleri üzerinde kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Much research has been devoted to the simple assembly line balancing problem-type 1 (SALBP-1). The objective is to minimize number of stations for a given cycle time. As they are known as NP-hard problems, approximate or heuristic approaches are extremely required for solving these problems. In this thesis, heuristic algorithms based on Petri nets (PNs) are proposed to solve SALBP-1. Although PNs have been widely used as mathematical and graphical tools in the area of assembly systems, a great deal of research attention has been rather focused on modeling, controlling, planning, task sequencing, and scheduling. The thesis involves particularly a review of the recent research works that applied to SALBP-1, and a review of PNs applications on manufacturing systems. In these works, classification frameworks are provided. Complexity analyses of the proposed algorithms are presented. A problem is considered to demonstrate the application of these algorithms. All iterations of solutions are given in details. The algorithms are coded in MATLAB, the language of technical computing, and are compared with each other and with existing algorithms on the sets of large test problems from the literature.