Elasto-plastic stress analysis in laminated composite beams
Tabakalı kompozit kirişlerde elasto-plastik gerilme analizi
  1. Tez No: 138909
  2. Yazar: HASAN ÇALLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tabakalı kompozit kiriş, Elasto-plastik analiz, Artık gerilmeler, Laminated composite beam, Elasto-plastic analysis, Residual stresses
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
n ÖZET Bu çalışmada, dört ortotropik tabakadan oluşan ve serbest ucuna eğilme momenti uygulanmış simetrik, konsol bir kompozit kirişteki elasto-plastik gerilme analizi analitik olarak hesap edilmiştir. Farklı takviye açılanndaki artık (iç) gerilmeleri ve plastik bölgenin genişlemesini analitik olarak tanımlamak için bir bilgisayar programı geliştirilmiş ve bu program; elastik bölgeyi, plastik bölgeyi, elastik, elastik- plastik ve artık gerilme bileşenlerinin dağılımlarım göstermektedir. Çözümde, küçük plastik deformasyonlar düşünüldüğü için Bernoulli-Euler kiriş teorisi kullanılmıştır. Takviye açılan [0790°]s, [9070°]., [157-15°],, [307-30°]s, [457-45°]s, [607-60°], ve [75%75°]s olarak seçilmiştir. Elasto-plastik çözümde, akma kriteri olarak Tsai- Hill teorisi kullanılmıştır. Bu kirişler, lineer sertleşebilen ve non-lineer sertleşebilen malzeme özellikleri kullanılarak değerlendirilmişlerdir. Elastik, plastik ve iç gerilme bileşenleri, eşdeğer plastik şekil değiştirmeler ve eşdeğer plastik gerilme bileşenleri tablolar halinde verilmiştir. Kirişin kesiti boyunca oluşan elastik, plastik ve artık gerilme bileşenlerinin dağılımları şekillerle gösterilmiştir. Düşey deplasman da nümerik olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, sonlu elemanlar analizi yapılmış ve analitik sonuçlar ile sonlu eleman sonuçlan karşılaştınlmıştır. Bu sonuçlann birbirine çok yakın olduklan görülmüştür. Nümerik analizde LUSAS 13.4 sonlu elemanlar programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the analytical elastic-plastic stress analysis is carried out on symmetric laminated composite cantilever beam composed of four orthotropic plies loaded by a bending moment at its free end. To determine analytically the residual stresses and the expansion of plastic zone for different stacking sequence, a software program is developed and this program makes it possible to establish elastic region, plastic region, the distributions of the elastic, elastic-plastic and residual stress components. The Bernoulli-Euler theory is utilized in the solution for small plastic deformations. The lay-up sequences are chosen as [0790°]s, [9070°]s, [157-15°]s, [307-30°],, [457-45°],, [607-60°], and [757-75°],. For the elastic-plastic solution, the Tsai-Hill Theory is used as a yield criterion. The laminated composite beams are evaluated for linear strain hardening and non-linear strain hardening material properties. Elastic, plastic and residual stress components, equivalent plastic strains and equivalent plastic stress components are given in tables. The distributions of the elastic, plastic and residual stresses throughout the cross-sectional area of the beam are illustrated in figures. Transverse displacement is calculated numerically, too. Also, finite element analysis is performed, and the finite element results are compared with analytical results. The finite element codes LUSAS 13.4 is used to perform the numerical analyses using a sixteen-node brick element. It is seen that the finite element results are very close to the analytical results.