Seramik üretiminde hamur kalitesinin bulanık sistem yöntemiyle belirlenmesi
Determination of the slurry quality using fuzzy system in ceramics production
  1. Tez No: 138923
  2. Yazar: FEYZA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM GÖLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık Gruplama Algoritması, Karar Verme, Bulanık Kümeler, Fuzzy Cluster, Decision Making, Fuzzy Sets
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ill SERAMİK ÜRETİMİNDE HAMUR KALİTESİNİN BULANIK SİSTEM YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ ÖZET Günümüzde verimliliği artırma çabası içinde olan işletmeler, karar verme sürecini kısaltmak ve daha etkili kararlar verebilmek için sürekli arayış içindedirler. Bu amaç için, kullanılacak tekniklerden birisi de Bulanık Gruplama Algoritması' dır. Bu çalışmada, birden fazla çıktısı olan sistemlerde karar verme sürecini kısaltmak ve daha etkili kararlar verebilmek için Bulanık Gruplama Algoritması kullanılarak sistemin karar verme mekanizması modellenmiştir. Bunun için, bir işletmeden ürünün kabul veya reddine karar vermemize etkili olan veriler alınarak, bu veriler bulanık gruplama tekniklerine göre gruplandırılmış ve ürünün kabulü için en uygun grup verilerinin yapısı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV DETERMINATION OF THE SLURRY QUALITY USING FUZZY SYSTEM IN SERAMICS PRODUCTION ABSTRACT Nowadays, the enterprises which has tried to increase the productivity are continuously searching to shorten the period for decision making process and to make more effective decision. One of the techniques that can be used in order to achieve this aim is Fuzzy Cluster Algoritm Analysis. In this study, decision making system was modelled by using Fuzzy C-Means algorith to shorten the period of decision making process and to make more effective decision for the system having more than one output. For this purpose, the data that affect decision whether a product is accepted or rejected were gathered, then these data were grouped according to the grouping techniques and the most appropriate structures of data group for the acceptance of product were identified.