Erciyes Dağı'nın epifitik oribatid akarları üzerine sistematik araştırmalar
Systematic investigations on epiphytic oribatid mites of Erciyes Mountain
  1. Tez No: 138954
  2. Yazar: SEDAT PER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Erciyes dağı, oribatid akarlar, sistematik, Erciyes mountain, oribatid mites, systematics
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
II ERCIYES DAĞININ EPIFITIK ORIBATID AKARLARI ÜZERİNE SİSTEMATİK ARAŞTIRMALAR ÖZET Erciyes dağından toplanan yosun ve likende yaşayan oribatid akarlar sistematik bakımdan değerlendirilmiş ve yedi familyaya ait toplam sekiz tür tespit edilmiştir. Bu türlerden; Eremaeus hepaticus C. L. Koch, 1836, Eueremaeus oblongus (C. L. Koch, 1836), Ceratoppia bipilis (Hermann, 1804), Carabodes pıdcher Bernini, 1976, Cymbaeremaeus cymba (Nicolet, 1855) v& Scutovertex sculptus Michael, 1879 Türkiye faunası için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Daha önce Türkiye'den kaydedilmiş olan Zygoribatula cognata (Oudemans, 1902) ve Scheloribates confundatus Sellnick, 1928 'e bu çalışmada da rastlanmıştır. Tespit edilen türler; ışık ve tarama elektron mikroskobunda incelenerek özgün şekilleri çizilmiş, fotoğrafları çekilmiş, çeşitli organlarına ait ölçümleri yapılmış, yaşama alanları ile Türkiye ve dünyadaki yayılışları verilmiş ve çeşitli sistematik sorunları tartışılmıştır. Ayrıca, araştırma alanında kaydedilen türlerin ait olduğu familyalar için teşhis anahtarı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SYSTEMATIC INVESTIGATIONS ON THE EPIPHYTIC ORIBATID MITES OF ERCIYES MOUNTAIN ABSTRACT The Oribatid mites dwelling in the lichen and moss collected from Erciyes mountain have been evaluated from systematic viewpoint; totally eight species belonging to seven families have been identified. Of these; Eremueus hepaticus C. L. Koch, 1836, Eueremaeus oblongus (C. L. Koch, 1836), Ceraloppia bipilis (Hermann, 1804), Carabodes pulcher Bernini, 1976, Cymbaeremaeus cymba (Nicolet, 1855) and Scutovertex sculptus Michael, 1879 are new records for the Turkish fauna. In this study, it has also been found Zygoribalula cognata (Oudemans, 1902) and Scheloribates confundatus Sellnick, 1928 that have been recorded previously from Turkey. The identified species were examined by light and scanning electron microscopies; their specific figures were hand-drawn and also photographed. The measurements of their various organs were done; their habitats and distributions on Turkey and the world were given and systematical problems discussed. Moreover, an identification key is provided for the families including species that are recorded in the investigation area.