Erciyes dağı'nın oppıellınae senıczak, 1975 (Acarı, Orıbatıda, Oppııdae) türleri üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on the oppiellinae seniczak, 1975 (Acari, Oribatida, Oppiidae) species of Erciyes mountain
- Tez No: 374257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Oppiidae, Oppiellinae, Taksonomi, Erciyes Dağı, Acari, Oribatida, Oppiidae, Oppielliinae, Taxonomy, Erciyes Mountain
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada Erciyes Dağı'ndan, 2011 yılının Nisan ayından başlayarak Kasım ayına kadar sekiz ay süre ile toplanan oppiid akar örnekleri sistematik bakımdan değerlendirildi. Çalışma sonucunda Oppiellinae Seniczak, 1975 altfamilyasına ait toplam üç takson tespit edildi. Bunlar, Oppiella nova nova (Oudemans, 1902), Berniniella serratirostris hauseri (Mahunka, 1974) ve Berniniella bicarinata (Paoli, 1908)'dır. Tespit edilen taksonlar, araştırma bölgesinden toplanan materyalden Berlese hunileri kullanılarak ayıklandı ve bu taksonların mikroskobik incelemeleri için ışık ve tarama elektron mikroskopları kullanıldı. Ölçümler oküler mikrometre kullanılarak yapıldı. Türkiye'den daha önce belirlenmiş olan bu taksonların örneklerimiz üzerinden tanımları yapılarak sistematik sorunları tartışıldı. Ayrıca, altfamilyanın Türkiye'den bilinen cinsleri için teşhis anahtarı düzenlendi.
Özet (Çeviri)
Oppiid mites have collected from Erciyes Mountain for eight mounth, beginning from April 2013 to November 2013 and evaluated sistematically. Totally three taxa belonging to the subfamily months Oppiellinae were determined. Taxa determined in this study are Oppiella nova nova (Oudemans, 1902), Berniniella serratirostris hauseri (Mahunka, 1974) and Berniniella bicarinata (Paoli, 1908). Determined taxa were collected using Berlese funnel and the measurements of various body parts of taxa were recarded by using light microscope and Scanning Electron Microscope (SEM). The measurements of various body parts of taxa were obtained by using ocular micrometer. Systematic problems of the known taxa from Turkey were discussed on the basis of our samples. Furthermore, the identification key of the genera known in Turkey of this subfamily was aurramged.