P-anisidinofenilglioksim ve 1,2-fenilenbis(aminofenilglioksim) ligandlarının bazı geçiş metalleriyle yapmış oldukları komplekslerin sentezlenmesi ve karakterize edilmesi
Synthesis and characterization of complexes of p-anisidinophenylglyoxime and 1,2-phenylenbis(aminophenylglyoxime) ligands with some transition metals
- Tez No: 138959
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: p-anisidinofenilglioksim, 2-fenilenbis(aminofenilglioksim), kompleks, /»-anisidinophenylglyoxime, 2-phenylenebis(aminophenylglyoxime), complex
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ill P-ANİSİDİNOFENİLGLİOKSİM VE 1,2- FENİLENBİS(AMİNOFENİLGLİOKSİM) LİGANDLARININ BAZI GEÇİŞ METALLERİYLE YAPMIŞ OLDUKLARI KOMPLEKSLERİN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZE EDİLMESİ ÖZET Bu çalışmada vic-tiioksimlerden l,2-fenilenbis(aminofenilglioksim) ve p- anisidinofenilglioksim ligandlan ve bunların bazı geçiş metalleriyle yapmış oldukları komplekslerin sentezi literatürdeki bilgilerin yardımı ile yapıldı. Bu çalışmada, başlangıç maddesi olan asetofenondan yola çıkılarak fenilkloroglioksim sentezlendi. Fenilkloroglioksimin alkollü çözeltisine /7-anisidinin (C7FI9NO) ve 1,2- fenilendiaminin (CöHsNz) alkollü çözeltisi -10°C 'de eklenerek p-anisidinofenilglioksim (Lı) (Ci5Hi5N303) ve l,2-fenileiibis(aminofenilglioksim) (L2) ligandlan sentezlendi. Lı ve L2 ligandlannm alkollü çözeltisine uygun çözücülerde çözünmüş olan metal klorürleri ilave edilerek kompleksleri çöktürüldü. Sentezlenen kompleksler elementel analiz, UV spektroskopisi, İR spektrokopisi, DTA/TG, XRD, AAS yöntemleri yardımıyla yapılarının aydınlatılmasına çalışıldı. Bunlardan Ni(II). Cu(II), ve Pd(II)'un Lı ile bir ligand, bir su ve bir klor ile tetrahedral kompleks yapı oluşturduğu, L2 Iigandı ile Ni(II), Co(H), Cu(II) ve Pd(IT)'un iki ligand, üç metal ve dört klor ile trinükleer kompleks yapıyı oluşturduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
IV SYNTHESIS AND CHARACTERISATION OF COMPLEXES OF P- ANISIDINOPHENYLGLYOXlME AND 1,2- PHENYLENBIS(AMINOPHENYLGLYOXIME) LIGANDS WITH SOME TRANSITION METALS ABSTRACT We have, in this study, synthesied p-anisidinophenylglyoxime and 1,2- phenylenbis(aminophenylglyoxime) ligands, members of vic-dioximes and their complex of some transition metals. In this study, phenylcloroglyoxime was synthesied by using acetophenone as the initial material. At -10°C liquid solution of p-anisidine and 1,2-phenylene were added to alcoholed solution of phenylchloroglyoxime and liquid of /»-anisidinophenylglyoxime (Li) and l,2-phenylenebis(aminophenylglyoxime) (L2) ligands were synthesied. Dissolved in ethanol Li and L2 ligands, metal compounds which were solved in proper solution were added and stirred continiously as complexes. Synthesized complexes were characterised to analysis with elementary analysis, UV spectroscopy, IR spectroscopy, XRD, AAS and DTA/TG methods. As a result, Ni(II), Cu(II) and Pd(II) complexes with Li ligand have one water, one chlorid ion and a ligand and these complexes have the tetrahedrally geometry, on the other hand, Ni(II), Co(II), Cu(II) and Pd(II) complexes with L2 ligand have two ligands, three metals and four chlorid ions and these complexes have the threenuclear geometry.