X-ışınları toz kırınım metodu ile üriner sisteme ait taşların nitel analizi ve 2,2-difenil-[1,3,2] dithiagermol-4,5-dikarbonitril'in kristal yapısının araştırılması
The Investigation of qualitative analysis of stones belonging to urinary system by x-ray powder diffraction method and crystal structure of 2,2-diphenyl-[1,3,2] dithiagermole-4,5-dicarbonitrile
  1. Tez No: 138960
  2. Yazar: EMİNE GÜNERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toz kırınım metodu, kristal yapı, nitel analiz, Powder diffraction method, crystal structure, qualitative analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Ill X-ISINLARI TOZ KIRINIM METODU İLE ÜRINER SİSTEME AİT TAŞLARIN NİTEL ANALİZİ VE 2,24)İFENİL-[1,3,2] DİTHİAGERMOL-4,5-DİKARBONİTRİL' in KRİSTAL YAPISININ ARAŞTIRILMASI ÖZET Tezin ilk kısmında 25 farklı hastadan alınan sekiz üreter, üç mesane ve on dört böbrek taşının Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunan Brukcr AxsD8 Advence marka X-ışınları toz difraktometresinde toz kırınım desenleri alındı. Kırınım desenlerinin çekimi bakır hedefti X-ışınları tüpü, gerilimi 40kV, akımı 40mA şartlarında kullanılarak yapıldı. Her bir numunenin kırınım deseni 5 - 90°'lik 20 açı aralığında, 0.027sn tarama hızı ile alındı. Taşlarının nitel analizleri XRD Evaluation programı kullanılarak Hanawalt metoduna göre yapıldı. Analiz sonucunda taşlarda weddellite, brushite, amonyum asit ürat, newberyite, sodyum fosfat oksit, whitlockite, ürik asit, kalsiyum fosfat, struvite, kolestrol, ürik asit dihidrât, whewellite, kalsiyum fosfat hidrat ve kalsiyum ürat maddeleri bulundu. EM2 kodlu mesane taşının Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile de mikro yapısı incelenerek yapısına giren maddeler tespit edildi. Tezin ikinci kısmında, 2,2-difenil-[l,3,2]dithiagremol-4,5-dikarbonitril bileşiğinin kırınım deseni Bruker AxsD8 Advence marka X-ışınları toz difraktometresinde 0.006°/sn tarama hızında alındı. Numunenin toz kırınım deseninden yararlanarak analitik metot ve WIN-INDEX program paketi ile kristal sistemi ve kristalografik parametreler tayin edildi. Analitik metot sonucunda kristal sistem monoklinik ve birim hücre parametreleri de, a - 15.7202 A, b = 14.0053 A, c = 15.2543 A, p = 105.265" şekilde tespit edilmiştir. WIN-INDEX programının içerdiği İTO programı ile kristal sistem monoklinik ve birim hücre parametreleri, a = 15.7630 Â, b := 14.0094 A, c = 15.3186 A, p = 105.451° olarak saptanmıştır. Bilgisayar programı ve analitik sonuçlar birbiriyle uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
IV THE INVESTIGATION OF QUALITATIVE ANALYSIS OF STONES BELONGING TO URINARY SYSTEM BY X-RAY POWDER DIFFRACTION METHOD AND CRYSTAL STRUCTURE OF 2,2-DIPHENYL- [l,3,2]DITHIAGREMOLE-4,5-DICARBONITRILE ABSTRACT First part of this thesis, 8 urinary, 3 bladder and 14 kidney stones, which are taken from 25 different patients, were analyzed to take powder diffraction patterns by using Bruker AxsD8 Advance type of X-ray powder diffractometer which is located at the Center of Research and Technology of Erciyes University recording of diffraction patterns were done by using X-ray tube with copper target, voltage 40kV, current 40mA. Diffraction pattern of each sample was taken from 5° to 90° at the 29 range and 0.02° /s scanning rate. Qualitative analysis of stones were made by using XRD Evaluation program according to ITanawalt mclod. According to the analysis result; weddellile, brushite, ammonium acid urate, newberyite, sodium phosphate oxide, whillockite, uric acid, calcium urate phosphate, struvite, cholesteryl, uric acid dihydrate, whewellite, calcium phosphate hydrate and calcium urate subtances were found at stones. Code of EM2 bladder stone's microstructure was analyzed with Scanning Electron Microscope (SEM) and also contents of the sample were determined. In the second part of this thesis, diffraction pattern of compound of 2,2- diphenyl-[l,3,2]dithiagremole-4,5-dicarbonitrile were taken at Bruker AxsD8 Advance type of X-ray powder diffractometer at 0.006° /s scannig rate. Using powder diffraction pattern of the sample, crystal lattice and crystallographic parameters were determined with analytic method and WIN-INDEX program. Obtained results of analytical method were monoclinic system and unit cell parameters; a = 15.7202Â, b = 14.0053Â, c = 15.2543Â, p = 105.265°. Using ITO program, which is contained in WIN-INDEX program type of crystal lattice was monoclinic and parameters of unit cell were a = 15.7630Â, b.= 14.0094 A, c = 15.3186 A, p = 105.451°. The computer program is agreement with analytical method.