Zorlanmış yatay akışa maruz kalan ısı iletimli silindirik çubuklarda taşınım ve iletimle ısı transferinin sayısal analizi
Numerical analysis of conjugate heat transfer of cylindrical rods with internal heat generation
  1. Tez No: 138961
  2. Yazar: BİLGE ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik ısı transferi, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği, Çapraz akış, Phoenics, Silindirik çubuk, Conjugate Heat Transfer, Computational Fluid Dynamics, Cross Flow, Phoenics, Cylindrical rods
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
in ZORLANMIŞ YATAY AKIŞA MARUZ KALAN ISI ÜRETİMLİ SİLİNDİRİK ÇUBUKLARDA TAŞINIM VE İLETİMLE ISI TRANSFERİNİN SAYISAL ANALİZİ ÖZET İletim ve taşımınla ısı transferinin eş zamanlı olarak birlikte ele alındığı pek çok mühendislik uygulaması bulunmaktadır. Bu çalışmada, eşkenar üçgen şeklinde düzenlenmiş içerisinde ısı üretimi olan üç adet silindir kullanılmıştır. Bu geometri üzerinde zorlanmış taşımm da ısı transferi ve akış analizi beş farklı serbest akış hızı (Uoo=l, 2, 3, 4 ve 5 m/s) ve altı farklı eksenel dönme açısı (ot=0, n/6, n/4, 5n/\2 ve n/2) için yapılmıştır. Silindirler içerisinde ısı iletimi ve silindirlerin yüzeyinden akışkan ortamına ısı taşınımı olmak üzere birleşik ısı transferi dikkate alınmıştır. Bu tez çalışmasının amacı bu birleşik ısı transferini nümerik olarak çözmektir. Silindirler etrafında oluşan akış karakteristikleri; sıcaklık, vektörel hız ve boyutsuz basınç katsayısı dağılımları her bir a ve Uoo için teker teker incelenmiştir. Serbest akış hızının artmasının boyutsuz basınç katsayısı üzerine etkileri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV NUMERICAL ANALYSIS OF CONJUGATE HEAT TRANSFER OF CYLINDRICAL RODS WITH INTERNAL HEAT GENERATION ABSTRACT Both of conduction and convection heat transfers that called conjugate heat transfer occur in many engineering applications. In this study, the conjugate forced convection flow around three cylindrical heat generating cylinders in equilateral-triangular arrangement has been investigated individually for the six different cases of axis rotation angle between the main and auxiliary coordinate systems (a=0, ill 6, %/4, 5n/\2, 7r/12 and n/2) and the five different cases of free stream velocity (Uoo=l, 2, 3, 4 and 5 m/s). In this study, two phenomena have been considered as; conduction inside the cylinders and convection from the cylinders surface to the surrounding fluid. The aim of this study is to solve numerically this conjugate heat transfer. The relative velocity vector fields, relative temperature (6) and dimensionless pressure coefficient (Cp) distributions have been calculated individually in all cases of a and u». The increment of free stream velocity significantly decreases dimensionless pressure coefficient and supplies more effective cooling.