Farklı organik kristal malzemelerin optik fiber yapıda ikinci harmonik üretim verimine etkisinin karşılaştırılmalı incelenmesi
A Comparative study on the optical second harmonic generation efficiency in fiber structure for various organic crystal materials
- Tez No: 138970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optik fiber, ikinci harmonik üretimi, organik kristaller, Optical fiber, second harmonic generation, organic crystals
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
IV FARKLI ORGANİK KRİSTAL MALZEMELERİN OPTİK FİBER YAPIDA İKİNCİ HARMONİK ÜRETİM VERİMİNE ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMALI İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışmada, kristal özlü optik fiber yapılarda şimdiye kadar lazer diyotlarla elde edilemeyen spektral bölgede ışık elde edilmesi incelenmiştir. Bu çalışmada kullanılan optik fiber yapıda öz malzemesi olarak mNA, MNA, DAN, 2A5NPCI, NPP ve MMONS gibi altı farklı organik kristal kullanılmış olup, yelek olarak da saf silika (SİO2) üzerine Ge02, AI2O3, Ti02, ve Zr02 gibi maddelerin katkılanması ile oluşturulan malzemeler kullanılmıştır. Faz uygunlaştırma şartı altında her bir kristal yapı için ikinci harmonik üretim verimini maksimum yapan tasarım parametreleri, temel ışın dalga boyunun 1.5 um ve 1.3 um olduğu durumlar için detaylı olarak incelenmiştir. İlk olarak ikinci harmonik üretimini gerçekleştirmek için şimdiye kadar kullanılan farklı metodlardan ve yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir. Ayrıca konunun önemi, amacı ve içeriği hakkında bilgi verilmiştir, ikinci olarak, izotropik olmayan ortamlarda (kristallerde) elektromagnetik dalga yayınımının incelenmesinin ardından lineer olmayan etkileşimin elektromagnetik formülasyonu üzerinde durulmuştur. Daha sonra kristal özlü fiber yapılarda ikinci harmonik üretim verimine ait teori kısaca verilmiştir. Son olarak mNA, MNA, DAN, 2A5NPCI, NPP ve MMONS özlü fiber yapılarda fiber parametrelerinin ikinci harmonik güç verimine etkisi araştırılmış ve şu sonuçlar elde edilmiştir; Bağıl kırılma indis farkı, normalize overlap integrali, temel ışın giriş gücü ve fiber uzunluğu ile ikinci harmonik güç veriminin arttığı görülmüştür. Temel ışın dalga boyunun A,=1.3um olduğu durumda; faz uyumlu ikinci harmonik üretimi için mümkün olan en küçük öz çapına sahip fiberin MMONS organik kristalli fiber ile ve ikinci harmonik güç veriminin %100'e ulaştığı minimum fiber uzunluğunun ise DAN organik kristali ile mümkün olduğu görülmüştür. Temel ışın dalga boyunun A,=1.5um olduğu durumda ise; en küçük öz çapına sahip fiberin 2A5NPCI organik kristali ile, minimum fiber uzunluğunun ise yine DAN organik kristali ile tasarlanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A COMPERATIVE STUDY ON THE OPTICAL SECOND HARMONIC GENERATION EFFICIENCY IN FD3ER STRUCTURE FOR VARIOUS ORGANIC CRYSTAL MATERIALS ABSTRACT Light obtaining in the spectral region that could not be obtained by the laser diodes up to date has been studied by the realization of the second harmonic generation in organic crystal cored fibers in this study. The crystal cored fibers used in this study has the core and the cladding materials fabricated by mNA, MNA, DAN, 2A5NPCI, NPP and MMONS single crytals and doped silica glass with Ge02, A1203, Ti02 and Zr02, respectively. The design parameters provided maximum second harmonic generation efficiency obtained under phase-matching condition in organic crystal cored fibers having different cladding materials have been investigated for fundamental wavelenght X=1.3um and X=l.5\im. The information about the different methods and studies have been done up to date to obtain the second harmonic generation has been given at first. Also, the information about the aim, the importance of the study and the contain of study has been given. Secondly electromagnetic wave propagation in anisotropic media and the electromagnetic formulation of the nonlinear interaction have been considered. After that the theory of second harmonic power generation efficiency in the crystal cored fiber structures given. Finally how fiber parameters were effect on the second harmonic power generation efficiency have been investigated mNA, MNA, DAN, 2A5NPCI, NPP and MMONS cored fiber structures and these results were obtained. It is observed that second harmonic power generation efficiency is propertional to the input beam power, relative refractive index difference, normalized overlap integral and fiber lenght. While the minimum fiber diameters are obtained in MMONS and 2A5NPCI crystal cored fibers, where as the minimum fiber lenght are obtained in DAN crystal cored fiber to reach the approximately 100% second harmonic power generation efficiency under the phase-matching condition respectively for fundamental wavelenght X=1.3u.m and A,=1.5um.