Felfan dağı ve çevresi karbonatlarının (Sivas) mikropaleontolojik özellikleri
The Micropaleontologic character of carbonates Felfan mountain (Sivas) region
  1. Tez No: 138987
  2. Yazar: SERAP SARZEP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Triassic, Stratigraphy, Soğukpınar, Sivas, Turkey. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FELFAN DAĞI VE ÇEVRESİ KARBONATLARININ (SİVAS) MİKROPALEONTOLOJİK ÖZELLİKLERİ Serap SARZEP Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Fuat ÖNDER Felfan Dağı ve Soğukpınar Köyü (Kangal - Sivas) yöresinde yapılan bu çalışmada bölgede yüzeyleyen Mesozoyik yaşlı karbonatlı kayaçların ayrıntılı jeolojik incelemeleri yapılmıştır.Ayrıca bölgede yer alan Mesozoyik yaşlı birimlerin temelini oluşturan ve platform türü karbonatlardan oluşan Munzur Kireçtaşı'ndan elde edilen mikrofosiller ayrıntılı olarak incelenmiş ve kayaların stratigrafık düzeyleri ve oluşum ortamları hakkında bilgi edinilmiştir. Çalışma alanının temelini oluşturan Munzur Kireçtaşı üzerine sedimanter tektonik dokanakla Divriği Ofıyolitli Karışığı gelmektedir. Çalışma alanında bulunan karbonatlar için farklı yaşlar önerilmiştir. Bu çalışmada ise inceleme alanında, Felfan Dağı'nda yüzeyleyen platform türü karbonatlardan oluşan Munzur Kireçtaşı ayrıntılı olarak çalışılmış ve alman ölçülü stratigrafık dikme kesitlerde birime yaş verebilecek fosiller, (Aulotortus sinuosus sinuosns, Oligoporella sp., Aulotortus sp., Aulotortus sinuosus, Triadodiscus eomesozoicus (OBERHAUSER), Aulotortus gr. Sinuosus, Teutloporella nodosa(SCHAFHAUTL), Auloconas premodiscoides (OBERHAUSER), ) saptanmış ve birimin Üst Triyas yaşlı düzeyler kapsadığı ortaya konulmuştur. İnceleme alanının güneydoğusunda yüzeyleyen Kavak formasyonu Divriği Ofiyolitli Karışığı üzerine açısal uyumsuzlukla gelir. Kavak formasyonu tabanda 1,2 - 1,5 m. tabaka kalınlığına sahip kumtaşı ile başlar. Üste doğru marn, silttaşı ve kumtaşı ardalanmasıyla devam eden akarsu ortamı çökellerinden oluşur. Alt Pliyosen yaşlı Kangal formasyonu, Kavak formasyonu üzerine uyumlu olarak gelir. Killi kireçtaşlarının da ardalanmalı olarak gözlendiği Kangal formasyonu konglomeralardan oluşur. İnceleme alanının en genç birimi Kuvarterner yaşlı alüvyonlardır. İnceleme alanında kuzeye dalımlı paleotektonizmaya bağlı bindirme fayları ve çekim kaymasını karaterize eden yapılar gelişmiştir. Anahtar Kelimeler : Triyas, Stratigrafi, Soğukpınar Sivas, Türkiye. II
Özet (Çeviri)
SUMMARY MSc Thesis THE MİCROPALEONTOLOGIC CHARACTER OF CARBONATES, FELFAN MOUNTAIN (SİVAS) REGION Serap SARZEP Cumhuriyet University Fraduate Schol of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Prof Dr. Fuat ÖNDER In this work, which had made in the zone of the Felfan Mountain and Soğukpınar Village, the geologic investigations of Mesozoyik aged carbonate rocks have been made in details which surfaced in this area. Also microfossils had examined in details the informations obtained about the stratigrafic level of rocks and their formation environments. This microfossils form the basis of Mesozoyik aged units which are found in this area. Also this microfossils have obtained from Munzur Kireçtaşı whic occur from carbonates that they are the kind of platform. Divriği Ophiyolite Karışığı has come onto Munzur Kireçtaşı, which occurs the basis of working area, with sedimentary Tectonic Contact. For the carbonates which are found in the working area, it had been suggested different ages from each other. In this work investigation region the platform sort carbonates surfacing in Felfan Mountain. Munzur Kireçtaşı, which occun from carbonates, is illustrated in details and taking fossils (Aulotortus sinuosiis IIIsinuosus, Oligoporella sp., Aulotortus sp., Aulotortus sinuosus, Triadodiscus eomesozoicus (OBERHAUSER), Aulotortus gr. Sinuosus, Teutloporella nodosa (SCHAFHA\JTL\Auloconuspremodiscoides (OBERHAUSER),) Which can give age the unit in measured stratigrapic sections, are determined and also Upper Triassic old carbonates are exsisted in the unit. Kavak formation which surfaces in the southeast of working area comes onto Divriği Ophiyolite Karışığı with angulan unconformity. Kavak formation begins with mari., siltstone and sankstone alternation one on top of the other. Lower Pliyosen old Kangal formation comes onto Kavak formation (with conformity) being concordance. Kangal formation where clay lime stones alternation are seen occurs from conglomeras. The youngest unit of working are a is Quaternary old alluvial. In investigation area, fhrusts and sedimentary tectonic contact was occured with the palaeotectonism.