Suluova (Amasya) kuzeyindeki eosen yaşlı bitümlü birimlerin organik petrografik özellikleri
Organic petrographic characteristics of the eocene bituminous units in the north of Suluova (Amasya)
- Tez No: 138986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTUNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Suluova (Amasya), Eosen, Bitüm, Organik Petrografi, Organik Jeokimya, Suluova (Amasya), Eocene, Bituminous, Organic Petrography, Organic Geochemistiry
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SULUOVA (AMASYA) KUZEYİNDEKİ EOSEN YAŞLI BİTÜMLÜ BİRİMLERİN ORGANİK PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ Eren KURUN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet ALTUNSOY Bu çalışma, Suluova (Amasya) kuzeyindeki Eosen yaşlı bitümlü birimlerin organik petrografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. İnceleme alanında en yaşlı birim Kretase yaşlı kireçtaşlandır. Bu birim üzerine açısal uyumsuz olarak Orta Eosen yaşlı çakıltaşı ve çamurtaşı ardalanmasından oluşan Yuvala formasyonu gelmektedir. Orta Eosen yaşlı Çeltek formasyonu bitümlü şeyl-konglomera-kumtaşı-marn tabakalarından oluşmakta ohıp, kömür seviyeleri içermektedir. Bu formasyon Yuvala formasyonu üzerinde uyumlu olarak yer alır. Orta Eosen yaşlı kumtaşı-şeyl-kütaşı-marn ve silttaşındanVI oluşan Armutlu formasyonu Çeltek formasyonu ile uyumludur. Armutlu formasyonu üzerine uyumlu olarak andezit-bazalt-aglomera-tüf-tüfît ardalantnasından oluşan Narh formasyonu gelmektedir. Orta Eosen yaşlı bu birimler üzerine açısal uyumsuzlukla yer alan kumtaşı-marn-kiltaşı ve çakıltaşlarradan oluşan Üst Miyosen yaşlı Yedİkır formasyonu yer alır. Tüm bu birimler üzerine Kuvaterner yaşlı, tane boylanması düzensiz, kil-silt-kum ve çakıllardan oluşan alüvyonlar yer alır. Bu birimlerden amaca uygun olan Orta Eosen yaşlı Çeltek formasyonu'nda karot örneklerinden yararlanılarak, organik jeokimyasal ve organik petrografik analizler ile değerlendirme yapılmıştır. Çeltek formasyonu'na ait karot örneklerinin toplam organik karbon miktarı (TOC) oldukça yüksektir. Örnekler genellikle karasal organik maddelerden oluşmaktadır. Vitrinit yansıması değerleri ortalama %0.37'dir. Formasyonda sporların rengi sarı ile açık kahverengidir. Bu değerlere göre birim olgunlaşmamış (Diyajenez) zondadır. Ayrıca alınan karot örneklerinin sülfür içeriği %1'den düşüktür. Çeltek formasyonu' nun sülfür değerleri, toplam organik karbon değerleri ve organik madde türleri ile petrografik özellikler göz önüne alındığında birimin akarsu ve göl ortamında, anoksik ortam koşullarında çökeldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Msc Thesis ORGANIC PETROGRAPfflC CHARACTERISTICS OF THE EOCENE BITUMINOUS UNITS IN THE NORTH OF SULUOVA (AMASYA) Eren KURUN Cumhuriyet University Institute of Applied and Natural Sciences Geological Engineering Department Supervisor: Doç. Dr. Mehmet ALTUNSOY The purpose of this research is to investigate the organic petrographical characteristics of the Eoene bituminous units in the north of Suluova (Amasya). The oldest rock unit in the investigated area is the Cretaceous limestone. This unit is overlain by the middle Eocene Yuvala formation with an angular unconformity. Yuvala formation is composed of conglomerate, sandstone, siltstone, siltstone and mudstone alternation. Middle Eocene Celtek formation composed of bituminous shale, conglomerate, sandstone, marl and contains coal beds. This formation is overlain by the Armutlu formation conformably. Middle Eocene Armutlu formation is mainly composed of conglomerate, sandstone, siltstone, shale. Nark formation consists of andesite, basalt, aglomerate, tuff, tuffite. Upper Miocene Yedikir formation is mainly composed of conglomerate, sandstone, marl, claystone and covers the middle Eocene units unconformity. All these units areVIII covered by the Quaternary aged unconsolidated pebble, sand, silt and clay deposits. By using core samples, some organic geochemical and organic petro graphical analysis have been made on the Çeltek formation samples. The total organic carbon (TOC) content of the Çeltek formation is very high. Samples are derived from the terrestirial (woody and coaly) orgnaic matter in general. Eocene sediments showed vitrinite reflectance data averaging 0.37 %. In this formation spor colors are light brown and yellow. Based on the vitrinite reflectance values, Eocene sediments appears to be diagenesis zone (immaturity). Core samples contain sulphur content low then 1%. According to the- total organic carbon content, organic matter type and petrographical characteristics, Eocene sediments are deposited in the lake-river and anoxic environment in general.