Din eğitiminde öncelikler
Priorities in religious education
  1. Tez No: 561234
  2. Yazar: FATMA BETÜL FELHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din Eğitimi, Öncelikler, Tedric, Religion, Religious Education, Priorities, Gradually
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Öncelikler kavramı, bir şeyin başka bir şeyden zamansal ya da mantıksal olarak önce gelme durumudur. Öncelikler kavramı din eğitimi kapsamında ele alınırsa; insanın kapasitesini, olayların ortaya çıkışını ve onların doğurduğu ihtiyaçları dikkate alarak konuların verilmesidir. Ayrıca sunulacak bilgilerin bir düzen içerisinde kişilerin ihtayaçlarına, algı düzeylerine ve bireysel farklılıklarına uygun olarak düzenlenmesidir. Bu çalışma yukarıdaki esasları dikkate alarak din eğitimi yapılacak kişilere hangi önceliklerle bilgilerin sunulmasını ve bu sunum sırasında kişilerin bireysel farklılık, algı düzeyi ve kişisel ihtiyaç gibi durumlarına da hitap edecek şekilde bir eğitimin nasıl gerçekleşeceğini tespit etmeyi amaçlar. Çalışma dört bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde araştırmanın amacı ve önemi tanıtılmaktadır. Birinci bölümde gelişim ve öğrenme süreçleri ve bunun alt başlıkları ele alınmıştır. İkinci bölümde, dini emirlerin tedriciliği ve onun alt başlıkları olan Kur'an-ı Kerimin kullandığı tedrici yöntem ve Hz. Muhammed'in kullandığı tedrici yöntem başlıkları işlenmişmiştir. Üçüncü başlıkta din eğitimi sürecinde öncelikler başlığı altında tedricin eğitim açısından önemi ve inanç ve tutum başlıkları ele alınmıştır. Ve sonrasında elde edilen sonuçlar ve öneriler kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of priorities is the state of something derives from something else gradualness or logically. Considering concept of priorities in the context of religious education; the capacity of human beings to be arranged by taking into account the emergence of events and their needs, in an order, according to the status of individuals and all aspects (cognitive, affective and behavioral) is organized. This study aims to determine the priorities to be given to the people who will be educated in religious education by considering this related principles and how to make an education in such a way to address the individual differences, individual's perception level and individual's need. The study composed of four parts. In the introduction, the aim and importance of the research is introduced. First chapter, development and learning processes and its sub-topics are discussed. In the second chapter, the gradual method of religious orders and the Quran is used. The gradual methods used by Muhammad the Prophet have been studied. Last chapter, the importance of education in terms of education, beliefs and attitudes are discussed under the title of priorities in the course of religious education. In summary, opinions and recommendations are provided.