Farklı öğütme metotlarının kritik ıslanma yüzey gerilimine etkisi
Effect of different grinding methods on the critical surface tension of wetting
- Tez No: 138994
- Danışmanlar: PROF. DR. MEFTUNİ YEKELER, PROF. DR. CAHİT HİÇYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Bilyalı değirmenle öğütme, çubuklu değirmenle öğütme, otojen değirmenle öğütme, yüzey alanı, pürüzlülük, ıslanma, yassılık, uzama oranı, yuvarlaklık, göreceli genişlik, eksensel eşitlik, Ball milling, rod milling, autogenous milling, surface area, roughness, wettability, flatness, elongation ratio, roundness, axial equality, relative width
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
IX ÖZET Doktora Tezi FARKLI ÖĞÜTME METOTLARININ KRİTİK ISLANMA YÜZEY GERİLİMİNE ETKİSİ Uğur ULUSOY Cumhuriyet Üniversitesi ( Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Meftuni YEKELER Bilyalı, çubuklu ve otojen değirmenlerde öğütülmüş farklı mineral gruplarını temsil eden kalsit, barit, talk ve kuvars minerallerinin tane şekli, pürüzlülük ve ıslanma özelliklerini belirlemek için deneysel çalışmalar yapılmıştır. Minerallerin ıslanma özellikleri EMDEE MicroFLOT test tüpü kullanarak flotasyon yöntemiyle ve goniometre ile temas açısı ölçümleriyle belirlenmiştir. Şekil özellikleri, SEM (Taramalı Elektron Mikroskop) kullanarak tanelerin izdüşümleri ölçülerek Uzama Oranı, Yassılık, Yuvarlaklık, Göreceli Genişlik ve Eksensel Eşitlik gibi tanımlayıcılarla ifade edilmiştir. Her bir öğütme ürünü için yaklaşık 1 00-200 arasında tane ölçülmüştür. Yüzey pürüzlülükleri ise BET yüzey alanı ölçümlerinden hesaplanan Rbet ve Surtronic 3+ pürüzlülük ölçer ile belirlenen R, parametreleriyle ifade edilmiştir. Son olarak yüzey pürüzlülüğü, şekil özellikleri ile ıslanma arasında korelasyonlar yapılmıştır. Burada ye değerleri artan pürüzlülük, yuvarlaklık, göreceli genişlik ve eksensel eşitlik ile artmakta, uzama oram ve yassılık ile azalmaktadır. Bir başka ifadeyle, daha düşük yüzey pürüzlülüğüne sahip, daha uzun tanelerden oluşan mineral daha hidrofobik karakteri gösteren düşük ye değerleri ile daha iyi yüzmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ph.D. Thesis EFFECT OF DIFFERENT GRINDING METHODS ON THE CRITICAL SURFACE TENSION OF WETTING Uğur ULUSOY Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Meftuni YEKELER Experimental studies to determine the surface roughness, shape properties and wettability of calcite, barite, talc and quartz minerals that are representing different mineral groups, were performed by using a ball, rod and autogenous mills. The wettability properties of these minerals were determined by both flotation method using the EMDEE MicroFLOT test tube and contact angle measurement method using a goniometer. Shape properties have been stated in terms of shape descriptors such as elongation ratio, flatness, roundness, relative width and axial equality by measuring on the projections of particles using SEM (Scanning Electron Microscope). Approximately 100-200 particles were counted for analysis from each mill product. Surface roughness values have been expressed by the parameters of Rbet calculated from the BET surface area measurements and Ra determined by means of Surtronic 3+ roughnessmeter. Finally, some correlations were made between the surface roughness values, shape properties and wettability. Therefore, the yc values increase with increasing roughness and roundness values. In other words, the minerals having lower surface roughness and elongated particles have been floated with lower yc values indicating more hydrophobicity.