Oltu (Erzurum kuzeydoğusu) yöresinin jeolojik incelenmesi
Geological investigation of Oltu (Erzurum NE) vicinity
  1. Tez No: 138995
  2. Yazar: VOLKAN ÇİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoloji, Tektonik, Oltu, Erzurum, Geology, tectonic, Oltu, Erzurum, Turkey
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
VI OLTU (ERZURUM KUZEYDOĞUSU) YÖRESİNİN JEOLOJİK İNCELENMESİ Volkan ÇİL YÜKSEK LİSANS TEZİ GENEL JEOLOJİ ANA BİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. T. Fikret SEZEN ÖZET Çalışılan alan, Oltu-Narman arasındaki (Erzurum Kuzeydoğusu) 1/25.000 ölçekli Tortum H 47 - b2 paftası ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada, inceleme alanının jeolojisi ve tektoniği ayrıntılı olarak araştırılmıştır. Çalışılan alanın 1/25.000 ölçekli jeoloji haritası yapılmıştır. Bu çalışma sırasında, bölgede yer alan istif altı stratigrafik birime ayrılmış ve her birine ait kayaçlann özellikleri araştırılmıştır. Bu stratigrafik birimler, istif içerisinde yaşlıdan gence doğru aşağıdaki gibi sıralanmaktadır: Karataş Formasyonu (Üst Kretase), Narman Volkanitleri (Üst Kretase), Başaklı Formasyonu (Orta Eosen), Kemerkaya Formasyonu (Oligosen), Kuruçalı Formasyonu (Neojen) ve Kuvaterner Oluşukları (Kuvaterner). Genellikle açık renkli killi kireçtaşı, kireçtaşı ve kiltaşı ardalanmasından oluşan Başaklı Formasyonu üzerinde, uyumsuzlukla Kemerkaya Formasyonu kumtaşı, kiltaşlan yer almaktadır. Bu birimler üzerine tektonik dokunakla önce Karataş Formasyonu ve sonra da Narman Volkanitleri gelmektedir. Genellikle kumtaşı, konglomera, killi kumtaşı ve çamurtaşlarmdan oluşan ve yatay durumda bulunan Kuruçalı formasyonu, daha eski birimleri belirgin bir uyumsuzlukla örtmektedir. Kuvaterner oluşukları, dere yataklanndaki alüvyon, yamaç molozu ve yer yer gözlenen travertenlerden meydana gelmektedir.I- vn İncelenen alan, "Doğu Anadolu Fay Kuşağı'nın kuzeydoğu kesiminde yer almaktadır. Bölgede, kıvrımlar ancak yerel olarak gelişmiş olup, kırık tektoniği egemendir. Çalışma alanında esas olarak iki fay türü yer almaktadır. Bunlar, bindirme fayları ile doğrultu atımlı faylardır. Bindirme oluşumlarının son evresinde meydana gelmiş olan doğrultu atımh fayların, bindirme faylarım kestikleri saptanmışta. Güncel tektonik aktivitenin bölgedeki doğrultu atımlı fay düzlemleri boyunca sürdüğü belirlenmiştir. incelenen alanda, transgresyon, regresyon olayları belirlenerek, bölgenin jeolojik ve paleocoğrafik evrimi yorumlanmıştır. İlk etkin hareketlerin Eosen'in son evresine rastlamış olduğu ve bölgenin Eosen sonundaki hareketler ile yükselerek kara niteliği kazandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vm GEOLOGICAL INVESTIGATION OF OLTU (ERZURUM NE) VICINITY Volkan ÇİL Msc Tehesis Supervisor: Assist Prof. T. Fikret SEZEN ABSTRACT The investigated area is located around Oltu region, (NE Erzurum) and covered by Tortum H 47-b2 topographic sheet of 1/25.000 scale map. In this thesis study geology and tectonic structure of this area has been investigated in detail. 1/25.000 scale geological map of the area has been prepared. During this study, stratigraphy of the area is grouped under 6 lithostratigraphic units and properties of rocks belonging to these formations has been studied by means of various methods. These stratigraphic units are from older to yunger as follows: Karataş formation (Upper Cretaceous), Narman volcanites (Upper Cretaceous), Başaklı formation (Middle Eocene), Kemerkaya formation (Oligocene), Kuruçalı formation (Neogene) and Quaternary deposits (Quaternary). Başaklı formation which generally consists of light coloured clayey limestone and claystone alternation is overlianed with unconformably by sandstone and claystone of the Kemerkaya formation. These units are overline with tectonic contacts by Karataş formation and Narman volcanics, respectively. Kuruçalı formation consisting of sandstone, conglomerate, clavey sandstone and mudstone and having nearly horizontal position overlies the older units with an apparent unconformability. Quaternary deposits are alluvium along the creeks and scattered travertine outcrops.1= J DC Study area in located at the northern parts of East Anatolian Fault Zone. The area is only locally folded and dominant deformation is fault tecttonics. There are two different main fault type in the area. These are; thrust faults on one hand and strike-slip faults on the other, ft is observed that strike-slip faults are developed only during the late stages of thrust faults since they cut these faults. Present day tectonic activity is believed to be going on along strike-slip fault. * The study of transgressive and regressive movements have allow is to make geological and paleogeographical evolution of the area. It is concluded that interpretations of first important movements are occured Eocene phase of Alpin orogeny and the area has been emerged from sea by the movements that are occured during the late Eocene period.