Köklenme farklılığı olan değişik rosa türlerinde (R. canina L., R. heckeliana Tratt. subsp. orientalis (Dupont) Meikle., R. hemisphaerica J. Herrm. ) pigmentasyon ve inhibitör değişimlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma
A Study on pigmentation and inhibitor changes in various rosa species (R. canina L., R. heckeliana Tratt. subsp. orientalis (Dupont) Meikle., R. hemisphaerica J. Herrm. ) which are exhibiting different rooting system
- Tez No: 138999
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rosa, Pigmentasyon, Inhibitor, Sürgün çeliği, Köklenme, Rosa, Pigmentation, Inhibitory, Stem cutting, Rooting
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Köktenine Farklılığı Olan Değişik Rosa Türlerinde (R. canına L., R. heckeliana Tratt. subsp. orientalis (Dupont) Meikle., R. hemisphaerica J. Herrm.) Pigmentasyon ve Inhibitor Değişimlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma Bülent F RK İLİÇ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İbrahim YALÇIN Köktenine farklılığı gösteren ve doğal koşullarda yetişen R. canına L., R. heckeliana Tratt. subsp. orientalis (Dupont) Meikle. ve R. hemisphaerica 3. Herrm., bireylerinin bir yıllık sürgünlerinde anatomik yapı, pigment (klorofil a, klorofil b ve karotenoid) ve absisik asit (ABA) içerikleri incelendi. Anatomik yapı, ABA ve pigment içeriklerinin köklenme davranışı ile olan ilişkisi araştırıldı. ABA içeriği ve ABA/karotenoid oranı, hem R. canina ve hem de R. Heckeliana' da R. hemisphaerica'yu göre daha düşük bulundu. Periderm ise kolay köklenen R. canina ve R. heckeliana1 'da oldukça ince bir yapıda iken, zor köklenen R. hemisphaerica' da oldukça kalın olduğu görüldü. Zor köklenen türde korteks hücrelerinin pigment ve kristal içeriği kolay köklenenlere göre daha yoğundur.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY Master Thesis A Study on Pigmentation and Inhibitor Changes in Various Rosa Species (R. canına L., R. heckeliana Tratt. subsp. orientalis (Dupont) Meikle., R. hemisphaerica J. Herrm.) Which are Exhibiting Different Rooting System Bülent ERKILIÇ Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ibrahim YALÇIN The anatomic structure, pigment (chlorophyl a, chlorophyl b and carotenoid) and abscisic acid (ABA) contents of R. canına L., R. heckeliana Tratt. mbsp.orientalis (Dupont) Meikle. and R. hemisphaerica J. Herrm. 's were investigated in one year old shoot individuals which were exhibiting different rooting and grown under natural conditions. The relationship between anatomic structure, ABA, pigment contents and rooting behaviour were studied. ABA content and ABA/carotenoid ratio at R. canina and R. heckeliana were found to be lower than R. hemisphaerica 's ABA content and ABA/carotenoid ratio. In easy rooted R. canina and R. heckeliana periderm was quite thin in contrast; hardly rooted R. hemisphaerica was found to be very thick. In hardly rooted species, cortex cells pigment and cristal content are more dense than easy rooted species.