Trabzon-Of bölgesinde üretilen mamul çaylarda bazı ağır metallerin (Al, Mn ve Fe) araştırılması
Research for some heavy metals (Al, Mn and Fe) for processed tea at region Of-Trabzon
- Tez No: 139133
- Danışmanlar: PROF. DR. BASRİ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çay, Spektrofotometri, Demir, Alüminyum, Mangan
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon - Of ve civarında yetiştirilen çayın işleme aşamasından sonra, değişik tasniflerinde ve paket olarak satm alınmış çaylarda bazı ağa metallerin (Demir, Alüminyum ve Mangan ) analizi spektrofotometrik yöntem ile yapılmıştır. Devlete ait ve özel sektöre ait çay fabrikalarının üretim kademelerinin (soldurma, kıvırma, fermantasyon, kurutma ve sınıflandırma ) sonucu alman işlenmiş çay numunelerinde bu elementlerin konsantrasyonları tayin edilerek değişildiklerinin nedenleri tartışılmıştır. Bölgede bulunan devlete ait çay fabrikalarından alınan işlenmiş çaylarda bulunan ortalama Demir konsantrasyonu 364+3 ppm, Alüminyum konsantrasyonu 1252+3 ppm ve Mangan konsantrasyonu 1445+3 ppm olarak tespit edilmiştir. Özel sektöre ait çay fabrikalarından alınan işlenmiş çaylarda bulunan ortalama Demir konsantrasyonu 356±3 ppm, Alüminyum konsantrasyonu 1538+3 ppm ve Mangan konsantrasyonu 1596+3 ppm olarak tespit edilmiştir. Paketlenmiş çaylarda ve tasnife ayrılmış çaylardaki adı geçen ağır metallerin konsantrasyonları uluslararası bulgularla karşılaştırılarak, çeşitli kuruluşlarca verilen üst sınırların altında olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla günümüzde de en çok kullanılan içeceklerden biri olan Türk çaylarımızın araştırılan ağır metaller yönünden sağlığımızı etkileyen bir sakıncası söz konusu değildir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Research for Some Heavy Metals ( Al, Mn and Fe ) for Processed Tea at Region OF-Trabzon In this work, some of the heavy metals ( Iron, Aluminium, Manganese ) in processed tea which is raised in OF (a village of Trabzon in Turkey) region are analyzed by spectrophotometer. The analysis covers the stages in the packing tea. The concentrations of these elements in tea samples from different process stages (withering, rolling, fermentation, drying, grading and sorting) from Private and Govermental factories are determined and the differences in the values are discussed. It is found out that the processed tea taken from the Govermental factories of the region OF averagely had 364+3 ppm Iron concentration, 1252+3 ppm Aluminium concentration, 1445+3 ppm Manganese concentration. It is also found out that the processed tea taken from the Private factories of the region OF averagely had 356±3 ppm Iron concentration, 1538+3 ppm Aluminium concentration, 1596+3 ppm Manganese concentration. The heavy metal concentrations mentioned earlier in the packing tea samples are compared with the international standards and found as these values are lower than the upper limits which are given by the different organizations. Then from the heavy metals point of view; Turkish tea ; today's one of the most used drink is not harmful for the human health. Key Words : Tea, Spectrophotometer, Iron, Aluminium, Manganese VI