Malonamit ve benzotiyoazol ligandları ile mononükleer bakır(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of Cu(II) complexes with ligands, malonamide and benzothiazole
  1. Tez No: 139134
  2. Yazar: HASAN MAZLUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KARABÖCEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır(H) Kompleksleri, Malonamit, Benzothiyoazol, Mononükleer Ligandlar, Copper(TI) Complexes, Malonamide, Benzothiazole, Mononucleating Ligands VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Bu çalışmada, N4 ve N2S2 donör birimleri içeren mononükleer iki ligand, yem bir metodla, 2~(l,3-benzotiyoazol-2-il-metil)-l,3-benzotiyazol, (L1), N,N'-bis-(2-amino-fenil)- malonamit, (H2L2) sentezlenmiş ve onların mononükleer bakır(ü) kompleksleri hazırlanmıştır. Daha sonra bunlar elementel analiz, lH-, 13C-NMR, İR, manyetik duyarlılık ve kütle spektroskopisi çalışmaları ile yapılan aydınlatılmıştır. Elementel analiz ve stokiometrik ve spektroskopik veriler metal iyonlarının azot ve kükürt atomları ile koordine olmak suretiyle, ligandlann (L1 ve H2L2) ve onların mononükleer bakır(II) komplekslerinin önerilen yapılarını doğrulamaktadır. İlâveten L1 ve H2L2'nin bakır(II) kompleksleri 1:1 metal: ligand oranına sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY (Synthesis and Characterization of Cu(H) Complexes with Ligands, Malomamide and Benzothiazole) Two mononucleating ligands incorporating N4 and N2S2 donor units, 2-(l,3- benzothiazole-2-yktnethyl)-l,3-benzothiazole, (L1) and N,N'-bis-(2-amino-phenyl)- malonamide, (H2L2) by a new method have been synthesized and their mononuclear copper(II) complexes have been prepared and characterized by elemental analyses, XH- and 13C-NMR, IR, ESR, magnetic moments and mass spectral studies. Elemental analyses, and stochiometric and spectroscopic data of the metal complexes indicate that the metal ions are coordinated to the nitrogen and sulphur atoms and the data support the proposed structure of L and EfeL its mononuclear copper(II) complexes. Moreover, copper(TJ) complexes of L1 and H2La have a 1: 1 metal:ligand ratio.