Çok kullanıcılı sistemlerde veri güvenliğinin sağlanması amacıyla başarım değerlendirilmesi
Performance evaluation of data security algorithms in multiuser systems
- Tez No: 139143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VASİF NABİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri Güvenliği, RSA Algoritması, Asal Sayıların Smıflandnılması VI, Information Security, RSA Algorithm, Classification of Prime Numbers VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET İnsanoğlu bilginin (enformasyonun) değerini çok eski zamanlardan beri bilmektedir. Küreselleşen dünyada bilgi artık ticari değer kazanmakta ve sıradan bir ürün gibi geniş bir şekilde pazarlaşmaktadır. Günümüzde bilgi üretilmekte, korunmakta, taşınmakta, satılmakta ve alınmaktadır. Buradan bilgi de diğer ürünler gibi çalınmakta veya sahteleri üretilmektedir. Dolayısıyla bilginin korunması önem taşımaktadır. Günümüzde toplum daha bilgili olmakta ve elektronik ortamda işlemlerini yürütmektedir. Bilginin korunması ve gizliliğinin diplomasi ve savaşlarda olduğu gibi e-yaşamda da önemli bir yeri bulunmaktadır. Bilgilerin korunmasında verilerin şifrelenmesine dayalı kriptografik yöntemlerin özel bir yeri bulunmaktadır. Eskiden elle yapılan şifreleme yöntemleri bilgisayar teknolojisinin hızlı gelişimine bağlı olarak değişime uğramakta ve daha büyük boyutlar kazanmaktadır. Çalışmada kriptosistemlerde kullanılan matematiksel tabanlı veri şifreleme yöntemlerinin karşılıklı değerlendirilmesi üzerinde durulmuştur. Kriptografînin tarihi gelişiminden başlayarak, veri şifrelemesi ve deşifrelemesinde kullanılan terimlere ve farklı algoritmalara değinilmiş, karşılıklı olarak bu algoritmaların kıyaslanması gerçeUeştirilmiştir. Çalışmada ayrıca, blok boyu bilindiğinde şifrelenmiş bir bilginin, deşifre edilmesi amacıyla asal sayıların özellikleri araştırılmış ve sınıflandırılması gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucunda 1020 basamaklı bir sayının asal bileşenleri bulunarak şifreli metnin deşifrelenmesini sağlanmıştır. Bilgisayar teknolojisinin gelişimi ile yeni kriptoloji yöntemlerine gerek duyulmaktadır. Umarım bulunan sonuçlar ileriki çalışmalarda daha da geliştirilerek matematiksel yöntemlere dayalı kriptoloji yöntemlerin uygulanmasında yararlı olur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Performance Evaluation of Data Security Algorithms in Multiuser Systems Everyone knows how information plays an important role to perform all of the life's task. Today information has became a commercial product being sold widely in the markets. Since information is now being produced, transferred, sold and purchased as a commercial product, it should be protected against its spurious and stealing. Recently the society tends to perform the most of the life's tasks in the electronic environment such as electronic commerce, the protection and the security became the two vital topics in the information technologies. Cryptographic techniques based on data encryption play an important role in the information security. The cryptography has been exclusively used by governments and large companies. However, with the widespread use of computers and the high availability of sophisticated communication networks, now most individuals and corporations need special protection of their private or business data by cryptography. In this thesis, the mathematical based data encryption algorithms used in cryptosystems are comperatively evaluated to form a basis for the encryption. Besides, the data encryption and decryption algorithms are considered from the time of cryptography's inception. With the aim of decrypting a message encrypted by the public key RSA algorithm, a database including prime numbers of 1010 digits is created. Then the p, q-component of the number with 1020 digits has been calculated to decrypt the encrypted data. With the rapid development of the computer technology, new cryptology methods are required. I hope the results of this sudy will be improved and useful for the implementation of the cryptographic methods based on mathematical problems in the further studies.