Mobilyada MDF profillerden üretilen çerçevelerin dirençleri üzerine bazı faktörlerin etkileri
Effect of some factors on strength of frame manufactured from medium density fiberboard (MDF) profiles were studied
- Tez No: 139144
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR MALKOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Profil, MDF, yapay kaplama, birleştirme yöntemi, direnç, yapıştırıcı. VII, Profile, MDF, decorative paper, joint method, strength, adhesive. vni
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Bu çalışmada; mobilyada MDF profillerden üretilen çerçevelerin dirençleri üzerine bazı faktörlerin etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla; 280x50x22 mm (K 2203) ve 280x70x18 mm (K 1808) boyutlarında yapay kaplamalı MDF profiller ile gönyeburun birleştirmede hızlı yapıştırıcı (mitre-mate), diğer birleştirme yöntemlerinde PVC (pembe) tutkalı (Tut Gold T-240) ve çift kırlangıç kuyruğu ve kavelalı gönyeburun birleştirme yöntemlerinde ise PVAc (beyaz) tutkalı; bağlantı elemanları olarak; kavela, plastik kırlangıç kuyruğu, yabancı çıta kullamlmıştır. Deneyler ISO 6237, ASTM-D 1037, TS 4539, TS 3891 esaslarına göre yürütülmüştür. Sonuç olarak; çekme dirençlerinde çift kırlangıç kuyruğu gönyeburun köşe birleştirme yönteminde en büyük, gönyeburun birleştirme yönteminde en küçük ve diğer birleştirmelerden tek kırlangıç kuyruğu, kavelalı ve yabancı çıtalı birleştirme yöntemlerinde ise orta direnç değerleri elde edilmiştir. Basınç dirençlerine göre ise; tek ve çift kırlangıç kuyruğu gönyeburun birleştirme yöntemlerinde büyük direnç değerleri; gönyeburun, kavelalı ve yabancı çıtalı gönyeburun köşe birleştirme yönteminde küçük direnç değerleri elde edilmiştir. Çekme ve basınç dirençlerinde; PVC tutkalı PVAc tutkalına, profil genişliği fazla olan dar olana, kavelalar arası uzaklığı fazla olan az olana göre daha yüksek direnç değerleri göstermiştir. Birleştirme yöntemlerine ait tüm çekme direnci değerleri, basmÇ direnci değerlerinden büyük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effect of Some Factors on Strength of Frame Manufactured From Medium Density Fiberboard (MDF) Profiles In this research, effect of some factors on strength of frame manufactured from Medium Density Fiberboard (MDF) profiles wete studied, For this purpose, decorative paper covered MDF were used as 280X50X22mm. Mitre*mate bonding method for miter joint was used while PVC pink adhesive was used for other bonding methods, also PVAc white adhesive was used for double dovetail mitter joint method and dowel mitter joint method. In addition, dowel, plastic dovetail and blind spline were used. The experiments in this research were done according to the ISO 6237, ASTM-D 1037, TS 4539, TS 3891. The tensile strength for double dovetail niiter corner joints was the highest, for miter joint method was the lowest and for single dovetail, dowel and blind spline joint among the other joint methods were found to be middle level. The compression strength for single dovetail miter joint and double dovetail miter joint methods were the highest, for miter corner joint method, for miter corner joint with dowel method and miter corner joint with blind spline method were found to be lower. In tensile strength and compression strength, were it found that PVC adbşsives had more strength than PVAc adhesives, wide profile had more strength than norrow profile, it had more distance between dowel had more strength than it had less distance between dowels. The tensile strength for all joint methods were found to be higher than compression strength.