Viterbi kod çözme algoritmasının AWGN ve Rayleigh kanallarda başarım analizi
Viterbi decoding performance analysis in AWGN and Rayleigh channels
  1. Tez No: 139142
  2. Yazar: METE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konvolüsyonel Kodlama, Serpiştirici, Delmeli Kodlar, Viterbi Kod Çözme Algoritması VI, Convolutional Encoding, Interleaving, Punctured Codes, Viterbi Decoding Algorithm VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Son yıllarda teknolojinin ilerlemesi ve sayısal iletişim sistemlerinin sunduğu hizmetlerin artması sonucunda, hata düzeltme kodlarının önemi oldukça artmıştır. Hata düzeltme kodları, iletim sırasında meydana gelebilecek sembol hatalarının algılanması ve düzeltilmesi için bilgi bitleri dizisine ek bit ilave etmektedir. Hata düzeltme kodlarının ortaya çıkması, gürültülü bir kanal üzerinden bilginin iletimi sırasında, Shannon' un kanal kapasitesine ulaşılabileceğini göstermiştir. Viterbi kod çözme algoritması, günümüzde en çok kullanım alam bulan kod çözme algoritmalarından biridir. Bu kod çözme algoritması, en yüksek olasılık yaklaşımını kullanarak, alınan hatalı veriyi oldukça iyi bir başarımla düzeltmektedir. Viterbi kod çözme algoritması konvolüsyonel kodlar için optimum çözümdür. Bu çalışmadaki amaç, Viterbi kod çözme algoritması hakkında temel bilgileri vermek, algoritmanın toplanır beyaz Gauss gürültülü (AWGN) kanaldaki ve dar bantlı Rayleigh kanaldaki performansım incelemek ve bunun sonucunda, AWGN ve Rayleigh kanallarda Viterbi kod çözücünün performansım etkileyen faktörleri belirlemektir. Bunun için önce kodlayıcı ve kod çözücü yapıları incelenmiş ve Viterbi kod çözme algoritması hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Ardından, AWGN ve Rayleigh kanallarda Viterbi kod çözücünün basanınım etkileyen faktörler değiştirilerek farklı benzetim sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Viterbi Decoding Performance Analysis in AWGN and Rayleigh Channels As a result of recently technological developments and increase in the amount of services provided by digital communication systems, error correction codes gain great amount of importance. Error correction codes are a means of including redundancy in a stream of information bits to allow the detection and correction of symbol errors during transmission. The birth of error correction coding showed that Shannon's channel capacity could be achieved when transmitting information through a noisy channel. Nowadays, Viterbi decoding algorithm is one of the most usable decoding algorithm. This decoding algorithm, corrects erroneous data with a high achievement by using maximum likelihood approach. Viterbi decoding algorithm gives optimum solution for convolutional codes. The dissertation specifically describes the structure of convolutional codes and Viterbi decoding algorithm, gives the performance of Viterbi decoding in additive white Gaussian noise (AWGN) channels and in Rayleigh fading channels and thus, determines the factors that influence the performance of Viterbi decoding in AWGN and Rayleigh fading channels. Therefore, initially, encoding and decoding process is studied carefully and great amount of information about the Viterbi decoding algorithm is given. Then, by changing the factors that influence the performance of Viterbi decoder in AWGN and Rayleigh fading channels, various simulation results are obtained.