Gümüşhane yöresindeki neptünyen daykların dinamik analizi
Dynamic analysis of neptunian dikes in Gümüşhane area
- Tez No: 139156
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Riftleşme, Liyas Riftleşmesi, Neptünyen Dayk, Paleostres, Üç Eksenli Deformasyon, Rifting, Liyassic rift, Neptunian Dikes, Paleostress, Three Axial Deformation VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu çalışma, Doğu Pontid güney Zon içerisinde kalan Gümüşhane iline bağlı Kale ilçesinin 5 km güneyindeki kalan Gökdere köyünde (Hur Vadisi) ve yine Gümüşhane' nin 10 km güneyinde kalan Kov köyünde (Kırıklı Vadisi) yürütülmüştür. Bu çalışma ile yörede yüzeyleyen Liyas yaşlı neptünyen daykların fiziksel ve dinamik özellikleri kullanılarak Liyas yaşlı ekstansiyonun triaxial deformasyon şeklinde gerçekleştiğine dair kanıtlar sunulmuştur. Düşey ekstansiyon kırıklarının üstten tortular dolmasıyla oluşmuş sedimanter dayklara neptünyen dayk adı verilmiştir. Neptünyen dayklar Gümüşhane yöresinde iki ayrı bölgede incelenmiştir. Gökdere köyünde belirlenen neptünyen dayklar KD-GB, KB-GD ve daha az oranda D-B doğrultulu olup Paleozoyik yaşlı Köse graniti içerisinde meydana gelmiştir. Bu bölgede yüzeyleyen neptünyen daykların tamamı Ammonitico Rosso fasiyesinde gelişen kırmızı kireçtaşlarıyla dolgulanmış ve örtülmüşlerdir. Dolgunun ve örtünün yaşı Pliyensbahiyen olarak belirlenmiştir. Kov köyünde (Kırıklı vadisi) belirlenen neptünyen dayklar KB-GD, KD-GB ve D-B doğrultularında Paleozoyik yaşlı Pulur metamorfitleri ve onun üzerine gelen Liyas yaşlı kumtaşları içerisinde oluşmuştur. Bu bölgede belirlenen ekstansiyon kırıklarında (neptünyen dayklar) dört ayn çeşit dolgu söz konusudur. Ammonitico Rosso fasiyesinde gelişen kırmızı kireçtaşı, kumlukireçtaşı, kalsit dolgu ve kırıntılı kumlu kireç çimentolu bir malzeme olarak tespit edilen dolguya ait yaş Pliyensbahiyen'dir. Gümüşhane yöresinde neptünyen dayklara ait belirlenen geometrik şekiller X, Y, V, L, T ve S şeklindedir. Yörede Paleozoyik yaşlı granitik ve metamorfik kayaçlar üzerine gelen Hamurkesen formasyonu Gökdere köyünde granitler üzerinde kırmızı kireçtaşları ile başlayıp dasitik tüf, tüffit ardışımı ile sonlanmakta, Kov köyünde ise birim metamorfik kayaçlar üzerine kumlu çakıllı kireçtaşları ile başlayıp kırmızı kireçtaşları ile devam edip bazik tüllerle sonlanmaktadır. Yörede KD-GB, KB-GD ve D-B doğrultularında uzanan Liyas yaşlı rift sistemi, Doğu Pontidlerin yersel fay sistemi ve aynı yaşta farklı doğrultulardaki neptünyen daykların farklı ekstansiyon doğrultulan Liyas rift havzalarının triaxial deformasyonla oluştuğunu ima eder.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Dynamic Analysis of Neptunian Dikes İn Gümüşhane Area This study were studied in Gökdere village (Hur Vadisi) in 5 km north of Kale village (Gümüşhane) and Kov village in 10 km northeast of Gümüşhane, in South Zone of Eastern Pontides. In this study were present the evidences for three dimensional deformation of the Liassic rifting of the Eastern Pontides by using the Liassic neptunian dikes. Neptunian dikes are sedimantery dikes in which the infilling sediments are derived from above. Neptunian dikes were studied two different area in Gümüşhane. Neptunian dikes in village of Gökdere strike mainly NE-SW, NW-SE and less commanly D-B, and occured along the contact between the Paleozic Köse granite. Alf the observed Liyassic Neptunian dikes inthe village of Gökdere are filled and overlain red plagic limestone. Age of Neptunian dikes and filling is determined as Pliyensbahiyen. Neptunian dikes in village of Kov (Kırıldı Valley) which is NW-SE, NE-SW ve E-W directions developed within Paleozoic Kinkli metamorphites and Liassic sandstone which overlain metamorphites. Neptunian dikes in this area have four kind of different filling which consist of red pelagic limestone of the Ammonotico Rosso, sandly limestone, rock crumby sandly limestone and calcite. Outside neptunian dikes occured in Gümüşhane is planer and subplaner direction at each other, are present, also shape of neptunian dikes X, Y, S, V, T and L. Hamurkesen Formasyonu overlie Paleozoic granite ve metamorphites starts red pelagic, limestone, and ends of dasitictuff tufBt in Gökdere village, The formation starts sandly limestone, continve by red pelagre limestone and end of basal tuff in Kov village. Liassic sediments in NW-SE, N-S, NE-SW directions testify that Liassic rifting occured by three pairs conjugate normal faults parallel to the multi direction rift, or three axial deformation is responsible for the Liassic rifting.