Taşınmaz malların bölünme nedenleri ve bölünmelerin tarım arazileri üzerindeki etkileri Doğu Karadeniz bölgesi örneği
The Divide reason of real estates and it's effect on agricultural (Eastern Black Sea region)
  1. Tez No: 139155
  2. Yazar: HAKAN BİLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Real Estate, The land divide, Heritage law, Land consolidation, Agricultural lands, East Black Sea Region. vn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Ülke ekonomileri için vazgeçilemez bir kaynak olan tarım arazilerinin bölünme nedenleri ve bölünmelerin olumsuz etkileri, bu tez çalışmasının ana konusunu oluşturmaktadır. İnsanoğlunun vazgeçilmezleri arasında olan toprak (arazi), tarih boyunca en çok tarımsal faaliyetlerde kullanılmış olup, her zaman hızla artan istihdam, beslenme ve barınma gibi sorunların yaşandığı alanlar olmuşlardır. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi (D.K.B.)'nde araziler, başta miras hukuku olmak üzere, ilerde bahsedilecek olan bir çok nedenden dolayı, gittikçe bölünerek dağılmışlardır, öyle ki, parsel büyüklükleri ortalama 3 bin metrekareye kadar inmiş ve parsel köşe sayılan, oniktnin üzerine çıkarak, parsel şekilleri oldukça bozulmuştur. İşletmelerin tarımsal üretimini dolayısıyla verimini ve gelirini azaltan küçük ve dağınık parseller, arazi toplulaştırması yoluyla yeni baştan düzenlenebilmektedir. Ancak, bu tür uygulamalar Türkiye'de yeterince yapılmamasının yanında, D.K.B. gibi kıymetli taran arazilerinin olduğu alanlarda hiç yapılmamış olup, bölgede uygulama şartlarının zorluğundan dolayı toplulaştırma konu bile olmamıştır. Arazi parçalanmasının yoğun olarak görüldüğü bölgede, toplulaştırma zor ve masraflı olması dolayısıyla da uygulamadan uzak görüldüğü için öncelikle toplulaştırmaya zemin hazırlayan sebeplere önlem alınmalı ve acilen gerekli olan yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca, tarımsal parsellerde bölünmelerin kontrol altına alınabilmesi için kadastro çalışmalarının bir an önce tamamlanması zorunluluğunun yam sıra, taran arazilerinin miras yolu ile bölünmeleri, miras hukukunda yapılacak değişikliklerle engellenmelidir. Günümüze kadar, bölünerek ekonomikliğim kaybeden arazilerinde; arazi tevhidi, sınır düzeltmesi, karşılıklı takas gibi uygulamalarla, tarımsal parsellerin birleştirilmesine yönelik çalışmalara yönelmek gerekmektedir. Anahtar Kelimeler. Taşınmaz Mal, Arazi Parçalanması, Miras Hukuku, Arazi Toplulaştırması, Taran Arazileri, Doğu Karadeniz Bölgesi VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Divide Reason Of Real Estates and It's Effect On Agricultural Land (Eastern Black Sea Region Case Study) In this study, we investigated the divide reason of agricultural land, the most important resources for the country economy, and it's negative effect on the agricultural lands. The land has been very important for human life since the life began. And the lands are used for settling and agricultural aims. One of the most important divide reason of agricultural lands is especially inheritance in Bast Black Sea Region. Therefore in the East Black Sea Region the agricultural lands are getting divide into small parts day by day and they lost their agricultural using. In such a way that, the size of parcel had descended nearly three thousand square meter and that parcel's corner numbers ascended over twelve, the figure of parcel had been deformed too much. The other reason are going to talk in the other section. Small agricultural lands, reduce the agricultural productions and reduce their income, can be reorganized with land consolidation, a method join the parcels in rural areas to use them efective. But this land of method has not adequately applied in Turkey especially in the East Black Sea Region. Because of the rough topography in this region, it has been very difficult to carry out the land consolidation project. Therefore we must take the urgent measures for agricultural lands and we must make legal arrangements to prevent these lands. First of all we have to complate cadastral works in this region to control agricultural cadastral lots divide into small parts. To obstruct this negative situation İn the agricultural cadastral lots in this region, we must make a legal arrangement in heritage law to protect these lands. However we must do oilier cadastral works to join the small agricultural lots to make them effective for using agricultural aims.