Şişen zeminlerin Trabzon İçme Suyu Arıtma Tesisi atık çamuru ile stabilizasyonu
Stabilization of expansive soils with waste mud of the Drinking Water Refinery of Trabzon
  1. Tez No: 139157
  2. Yazar: GÜRHAN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKAİ ANGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şişen Zemin, Stabilizasyon, Katkı Maddesi, Atık Çamuru, Stabilizasyon Yöntemleri, Optimum Katkı Oram VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Bu çalışmanın temel amacı, günümüze kadar yapılan bir çok temel ve yapı uygulamalarında, maddi ve manevi olarak oldukça yüksek maliyetli sorunlara yol açan şişen zeminlerin mühendislik özellMerinin değişimim incelemek ve katkı maddesi olarak Trabzon İçme Suyu Arıtma Tesisi atık çamurunu kullanarak şişen zeminlerin stabilizasyonunu gerçekleştirmektir. Atık çamurunun kullanılış amacı, çevreyle dost, güvenilir, ekonomik ve günümüzde çevresel problemlerin başında gelen atıkların tekrar kullanılmasına ışık tutan doğal bir malzeme olmasıdır. Bu bakımdan, çalışmanın birinci bölümünde; şişen zemin kavramı, stabilizasyon kavramı ve stabilizasyon yöntemleri üzerinde, çeşitli literatürler yardımıyla, genel bilgiler sunulmuştur. ikinci bölümde, Şiran / Gümüşhane 'den temin edilen zemin ile Bay - Tur İnşaat 'tan temin edilen bentonitin belli yüzde oranında kanştınlmasıyla elde edilen deney malzemesi ve atık çamuru üzerindeki deneysel çalışmalar anlatılmıştır. Malzemenin fiziksel ve mühendislik özelliklerini belirlemeye yönelik deneyler yapılmıştır. Deney malzemesinin stabilizasyonu için, %10, %15, %20 ve %25 katkı oranları seçilmiştir. Deneyler sonucunda elde edilen veriler, tablo ve şekiller yardımıyla sunulmuştur. Deneyler sonucunda elde edilen veriler, atık çamuru ile stabilizasyonun olumlu sonuçlar verdiğini göstermiştir. Artan katkı oranlarına bağlı olarak malzemenin şişme - büzülme parametrelerinin daha stabil hale geldiği görülmüştür. Deneysel çalışmalar, özellikle, %10 katkı oranının optimum katkı oram olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Stabilization of Expansive Soils with Waste Mud of The Drinking Water Refinery of Trabzon The main purpose of this study is to research variation of the engineering characteristics of expansive soils caused problems with quite high cost as materialistic and moral at the practices of many foundation and structure applied until now and to realize stabilization of the expansive soils, using waste mud of the drinking water refinery of Trabzon, The purpose of the usage waste mud is natural material that friend with environment, safe, economic and lighten for usage of the wastes again that led environmental problems at the present. In this respect, in chapter 1 of this study, general informations have been presented on expansive soil concept, stabilization concept and stabilization methods, with assistance of various literatures. In chapter 2, experimental studies have been explained experimental studies on experiment material obtained mixing of the soil ensured from Siran / Gümüşhane with bentonite ensured from Bay - Tur inşaat, at the certain percent ratio and on the waste mud. Physical and enginnering characteristics of the material have been experimented to determine. 10 %, 15 %, 20 % and 25 % addition ratios have been chosen for stabilization of the experiment material. Datas obtained at result of the experiments have been presented with assistance of the tables and figures. The results show that stabilization with waste mud is succeed. It is shown that swelling - shrinking parameters of the experiment material have been stabilized so much in related to increased addition ratios. Experimental studies show especially that 10 % addition ratio is optimum. Key Words : Expansive Soil, Stabilization, Addition Material, Waste Mud, Stabilization Methods, Optimum Addition Ratio VII