Teknik altyapı projelerinde ölçme tekniğinin rolü ve önemi
The Projects of utilities are analyzed by surveying
  1. Tez No: 139160
  2. Yazar: DERYA TAVACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: ölçme Tekniği, Teknik Altyapı, Yol, Su Getirme, Kanalizasyon, Doğal Gaz XIV, Surveying, Utility, Road, Water Simply, Sewerage, Natural Gas XV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
ÖZET Türkiye'deki teknik altyapı projelerinin ölçme tekniği açısından incelendiği bu tezde, yol planlanması ve projelendirilmesi, içmesuyu ve kanalizasyon projeleri, DSt sulama projelerinin işlem basamaklar], doğal gaz projeleri ayrıntılı bir şekilde incelendi ve teknik altyapı projelerinde kullanılan sayısal fotogrametrik haritalar ile GPS ölçme tekniği anlatıldı, teknik altyapı bilgi sistemlerine örnekler verildi Yol, su, kanalizasyon, doğal gaz gibi tüm altyapı tesislerinin planlanması ve inşaa edilmesi çok ince hesaplar ve ölçümler gerektiren işlerdir. Bu hesaplar kadastral verilerden faydalanılarak ve ölçümler ancak ölçme teknikleri kollanılarak yapılabilmektedir. Bir teknik altyapı çalışmasında öncelikle bir alım yani arazinin mevcut durumunun ölçülmesi işlemi, sonra hazırlanan projenin ölçme teknikleri kullanılarak araziye uygulanması işlemi yani aplikasyon ve son olarak proje ile arazide yapılan ölçümlerin uyuşmayan yönlerini yani arazinin son halini belirleyen röleve ölçüm işleri yapılmaktadır. Bu nedenle ölçme işinin bu projelerin her safhasında gerekli ve çok Önemli olduğu tespit edildi. Teknik altyapı çalışmalarının temelini oluşturan ölçme isterinin sorumlu kurumların bünyelerindeki deneyimli ve nitelikli bir kadro ile sürdürülmesi gerektiği, kurumların kontrol birimferinin etkMeştirilmesi gerektiği tespit edildi Teknik altyapı bilgi sistemine ve GPS ölçmelerine gereken önemin verilmesinin ve kullanılmalarının yaygınlaştırılmasının gereği vurgulandı. Ülkemiz kadastro çalışmalarına hız kazandırılıp biran önce tamamlanması için çaba harcanması, teknik altyapı çalışmalarının sağlıklı, sorunsuz ve bir standart dahilinde yürütülebilmesi için teknik altyapı verilerinin sürekli güncelleştirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Projects of Utilities are Analized by Surveying In this thesis in which the utility projects in Turkey are investigated from the point of measurement technique, road planning and projection, potable water and sewerage projects, the process stages of DSİ Watering project, natural gas projects were investigated in a detailed manner and GPS measurement technique was explained through the digital photogrametric maps that are used in utility, exemples are given for the technical infrastructure information systems. The planning and construction of all infrastructure installations such as road, water, sewerage and natural gas are works needing very careful calculations and measurements. These calculations could be only be realized by getting use of cadastral data and using measurement techniques. These processes are made in a technique infrastructure work, firstly a process of taking that is to say measuring the present position of the land, then apliying the prepared project into the land, that is to say application and finally, statistical survey works determining the issues of the project thet are not complying with the measurements conducted in the land that is to say determining the final positions of the land. It was determined that surveying was necessary and very important in each stage of these projects. It was determined that the measurement works, which constitute the base of the technical infrastructure works shold be continued through a group of staff with experience and quality with in the body of the responsible institutions and that control units of the institutions should be made more efficient. The need for giving necessary importance to the technical infrastructure information system and GPS measurements and making their use widespread was pointed out. It was understood that in order to be able to deploy efforts for completing as soon as possible the cadastral works of our country by making them rapider and to carry out the technical infrastructure works in a healthy and free of any problem and within a standart, the technical infrastructure data should be continuously updated.