Doğu Karadeniz bölgesinde endüstriyel atık suların derin deniz deşarjında atık su jeti davranışının incelenmesi
Deep sea submarine tailings placement (STP) for industrial waste water discharge into Black Sea
  1. Tez No: 139159
  2. Yazar: SEVİLAY BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BERKÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Kıyı Kirliliği, Atık Su, Derin Deniz Deşarjı, Maden Atıkları, Bakır, Zehirlilik VI, The Black Sea, Coastal Pollution, Waste Water, Submarine Tailings Placement, Copper, Outfidl, STP, STD vn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Sahil yerleşim birimlerinin ve endüstriyel tesislerin atık suları denize iki şekilde deşarj edilmektedir. Birincisi, genellikle evsel atık sular için kullanılan ve yaklaşık 10~20m derinlikten yapılan normal deşarj, ikincisi, endüstriyel atık sular için uygulanan derin deniz deşarjıdır. Her iki durumda deşarjın yapılacağı su ortamının oşinografik ve ekolojik özelliklerine bakılarak deşarj öncesi arıtmanın seviyesi belirlenir. Yerleşim biriminin gelecekteki ihtiyaçları, kullanılmış suların deşarj edileceği su ortamının özellikleri ve kullanma maksatları bakımından optimum çözüm araştırılır. Çayeli Bakır işletme Tesisi, atık sularını, Türk sahil şeridine yerleştirilmiş büyük tesislerden biri olan 3500m uzunluğu boyunca su altında kalan boru hattı ile 350m derinlikten Karadeniz'in anoksik zonuna deşarj etmektedir. Deşarj derinliğim 350m'den 250m'ye düşürmenin geçerli bir nedeni bulunmaktadır. Alıcı ortamın tabakalı veya lineer yoğunluk tabakalaşması göstermesi durumlarında 250m derinlik için derinliğe bağlı yoğunluk değerleri kullanılarak atık bulutunun yükselme seviyeleri hesaplanmıştır. Atık bulutu yükselme seviyeleri için bu iki metot farklı sonuçlar vermiştir. Ancak her iki durumda da atık bulutlan Karadeniz'in piknoklin seviyesinin altında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Deep Sea Submarine Tailings Placement (STP) for Industrial Waste Water Discharge into Black Sea Waste waters of coastal settlement places and industrial foundations are discharged into sea by two ways. The first is normal discharge which is generally used for municipal waste waters and done from about 10-20 m depth, and the second is deep sea discharge which is carried out for industrial waste waters. And also in two conditions, treatment level before discharge must be determined by taking into consideration oceanographical and ecological characteristics of water environment where waste waters will be discharged into. Optimum solution must be investigated in terms of fixture demands of settlement place, characteristics of water environment that waste waters will be discharged into, and using purposes. The Çayeli copper mine discharging its waste waters into the deep (350m) anoxic zones of Black Sea through a submarine tailings disposal system (STD) with a 3500m submerged pipeline is one of the large plants placed on the Turkish coastline. There is a current consideration to reduce this discharge depth from 350m to 250m. In respect to the 250m depth rising plume levels were calculated, using the depth related to density variations as either stratified or linear. These two methods gave different rising plume levels. Plumes took place under the pycnocline in either cases.