Bazı aydınlatma tekniklerinin ağaçların fiziksel karakteristikleri ve görsel algıları üzerindeki etkileri
Some effects of the lighting techniques on trees physical characteristics and visual perceptions
  1. Tez No: 139174
  2. Yazar: ÇİĞDEM SAKICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Peyzaj Aydınlatması, Bitki Aydınlatması, Aydınlatma Teknikleri. VII, Lighting, Landscape Lighting, Plant Lighting, Lighting Techniques. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışması ile peyzaj tasarımlarının en önemli parçasını oluşturan bitkilerin estetik değerlerinin ve baskın karakteristik özelliklerinin gece de vurgulanabilmesi için uygulanan farklı aydınlatma tekniklerinin insanlar üzerinde oluşturduğu etkilerin belirlenmesi ve bu tekniklerin, bitkilerin görsel algılanmalarını nasıl etMedMerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Veriler, örnek bitkilere uygulanan aydınlatma tekniklerinin fotoğraflarının çekilmesi ve bu fotoğraflar kullanılarak yapılan anket çalışmaları sonucunda elde edilmiştir. Sorgulamalara 94 denek katılmıştır. Yapılan sorgulamalarda, bitki görünümü üzerinde etkili olduğu varsayılan aydınlatma telmiklerinin bazılarının bitkiler üzerinde yarattığı etkiler ve bitkilerin mevcut karakteristik özelliklerinin hangi tekniklerle vurgulanabileceği araştırılmıştır. Sonuç olarak, uygulanan aydınlatma teloıMerinin, bitkilerin görsel algılanmaları ve karakteristik özelliklerinin vurgulanması üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Değişik bitki formlarının ya da bitkilerin farklı baskın özelliklerinin ortaya çıkarılması için farklı aydınlatma teknikleri ön plana çıkmıştır. Bitki aydınlatması tasarımlarında, tasarım amacına bağlı olarak hangi tekniklerin kullanılabileceği ve uygulamalar sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiği ortaya konulmuş ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Some Effects of the Lighting Techniques on Trees Physical Characteristics and Visual Perceptions”This thesis will consider the dominant characteristics and aesthetic beauty of plants, which are the most important part of landscape design even at nighttime. It is aimed to show how different lighting techniques are applied to determine the impact of this on human beings and their visual perceptions. These results have been acquired by photographing lighting techniques applied to sample plants, and the survey work relating to these photos. 94 random people were selected in order to apply the questionnaire. In this questionnaire, the topics about which appropriate techniques can emphasize the plants' characteristic features and the effects of the lighting techniques on plants, which are assumed to be effective on the plants' appearance were examined. As a result, these applied lighting techniques are found as affective on plant visual perception and emphasize their characteristic features. These different types of lighting techniques are especially used to emphasize different plant forms or different dominant features of plants. Finally it is also obtained that which techniques can be used depended upon the aim of design and what should be pay attention to relating the design criteria.