Bezier eğrileri, Bezier yüzeyleri ve Matlab ile sayısal algoritmalar
Bezier curves, Bezier surfaces and their numerical algorithms using Matlab
  1. Tez No: 139187
  2. Yazar: MUHSİN İNCESU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bezier Eğrileri, Rasyonel Bezier Eğrileri, Bezier Yüzeyleri, MATLAB, Bezier Yüzeylerinin Eğrilikleri VI, Bezier Curves, Rational Bezier Curves, Bezier Surfaces, MATLAB and Curvatures of Bezier Surfaces VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Son zamanlarda kullanılan bilgisayar destekli tasarım (CAD) sistemleri içinde en kararlı sayısal çözümleri veren eğriler, Bezier ve rasyonel Bezier eğrileridir. Bezier eğrileri, kontrol noktaları adı verilen bir takım noktalar yardımıyla ifade edilen polinom eğrilerdir. Bu çalışmada Bernstein polinomları ile ilgili bazı teoremler verilerek parçalı Bezier eğrilerinin süreklilik koşullan incelendi. Daha sonra tezin 2.3, 2.4. ve 2.5. bölümlerinde sırasıyla Bezier eğrilerine, rasyonel Bezier eğrilerine ve Bezier yüzeylerine ait De Casteljau ve bölme algoritmaları ve bu algoritmaların MATLAB programı ile sayısal uygulamaları verildi. Tezin 2.6. bölümünde ise; Bezier eğri ve yüzeylerine ait eğriliklerin kontrol noktalan cinsinden ifadeleri ve bu eğriliklerin MATLAB programında hesaplamalan için algoritma kodlan verildi. Sonuç olarak Bezier yüzeylerinin birinci ve ikinci temel kuadratik formlan verildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Bezier Curves, Bezier Surfaces, and Their Numerical Algorithms Using MATLAB The curves that have the most stable numerical solutions among of the curves recently used in computer aided design (CAD) are Bezier and rational Bezier curves. Bezier curves can be defined by points called control points. In this study some theorems are given on Bernstein polynomials and investigated continuity conditions of piecewise Bezier curves. Then the numerical algorithms such as De Casteljau and subdivision, and their application using MATLAB on Bezier curves, rational Bezier curves, and Bezier surfaces were given in chapter 2.3., 2.4., and 2.5. respectively. In chapter 2.6. the curvatures of Bezier curves and Bezier surfaces are represented by in terms of their control points and given codes of the algorithms on the curvatures of Bezier curves and Bezier surfaces in MATLAB. Consequently the first and second fundamental forms of Bezier surfaces were presented.