Muğla ili Güllük Körfezi'ndeki kirliliğin araştırılması
Investigation of the pollution in the Güllük Bay of Southestern Aegean sea
  1. Tez No: 139251
  2. Yazar: AHMET DEMİRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Güllük Körfezi, Deniz Kirliliği, Ötrofikasyon, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Bağıl Değişim, Kültür Balıkçılığı, Aegean Sea, Bay of Güllük, Marine Pollution, Eutrophication, Geographical Information Systems (GIS), Relative Modification, Aquaculture VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Ege denizinin güney doğusunda yer alan Güllük Körfezi, canlı kaynaklan potansiyeli ile Ege Denizinde önemli bir yere sahiptir. Ancak, Güllük Körfezi çok değişik kirletici unsurların getirdiği kirlilik yükleri ile kirletilmektedir. Bunlar; evsel atıklar, turizm aktivitelerden kaynaklanan kirlilikler, Sançay'ın getirdiği kirlilik yükleri, balıkçılık kaynaklı kirlilik yükleri ve Güllük Limandaki aktivitelerden ve feldstpat mineralinin Güllük Limamndan taşınmasından kaynaklanan kirliliklerdir. Bu çalışmada, Güllük Körfezinde koordinatları Küresel Konumlama Sistemi (CPS) ile tespit edilmiş, 35 değişik noktadan toplanan yüzey ve 10 m derinliklerdeki su örneklerinde, ağustos, eylül 2001 ve mart, haziran 2002 dönemlerinde fızikokimyasal analizler yapılmıştır. Bu kapsamda, sıcaklık, pH, iletkenlik, görünürlük, bulanıklık, çözünmüş oksijen, hidrokarbon, klorofil-a, NFL;+-N, NCV-N, MV-N ve P04“3-P parametrelerin ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen değerlerin dağılımları ve körfezdeki kirlilik unsurları ile olan ilişkileri araştırılmıştır. Sonuçlan, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bağıl Değişim metotlan kullanılarak yorumlanmıştır. Güllük Körfezindeki NH4+-N, N02”-N, NOs“-N ve P04”3-P konsantrasyonları Ege Denizinden daha yüksektir. Güllük körfezinde tespit edilen azot ve fosfor düzeyleri ötrofikasyon seviyesinde olduğu görülmektedir. P(V3-P konsantrasyonum, genellikle yüzeyde düşük 10 m derinlikte daha yüksektir. Çok çeşitli kirletici unsurlann bulunduğu alanlarda besin tuzlan konsantrasyonlan en yüksek değerdedir. Özellikle, Güllük Limanının bulunduğu bölgede hidrokarbon konsantrasyonlan yüksek bulunmuştur. Bunun sebebi, yuğun tanker trafiğidir. Sonuç olarak, Güllük Körfezinin deniz suyu kalitesine etki eden en önemli unsurlann balık çiftlikleri ve evsel atıkları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of the Pollution in the Güllük Bay of Southeastern Aegean Sea The Bay of Güllük in the Southeastern Aegean Sea (Turkey) is potentially important area in terms of marine products within the Aegean Sea. Various meterials in the Bay of Güllük are source of pollution. These can be summarized as; loads originating from domestic waste water, pollution caused by tourism activites, loads brought by the Sari Stream, loads originating aquacultural activites, pollutant loads originating from Güllük Port activities and mining transferred from Güllük Port to the open sea. In this study, physical and chemical analyses were conducted by using water samples in the surface and at 10 m depth that were collected from 35 fixed points in the Bay of Güllük in August and September 2001, and March and June 2002. Coordinates were determined by Global Positioning System (GPS). The measured physical-chemical parameters are temperature, pH, turbidity, light transmission, dissolved oxygen, biological oxygen demand (BOD5), hydrocarbons, chlorophyll-a, MV-N, NCV-N, NCV-N and P04_3-P The data distribution of this parameters were investigated in relation to polluting elements of the Güllük Bay. The results were evaluated by Geographical Information Systems (GIS) and Relative Modification methods. Concentrations of NlV-N, NCV-N, N(V-N and P04"3-P were greater than previous data obtained in the Aegean Sea. The nitrogen and phosphorus levels measured in the Güllük Bay indicate degree of eutrophication. Generally, concentrations of PO/3-? were lower at the surface than those observed at the 10 m -depth. The highest nutrient values were seen at specific points of the Güllük Bay, and may have been orginated from various polluting elements. High concentrations of hydrocarbons were found particulary in area of the Güllük Port because of heavy tanker traffic. In conclusion, the most dramatic effect on water quality in the Güllük Bay were seen to be fish farm effluents and domestic waste water