Methods for signaling pathway analysis using microarray data
Sinyal iletim yolaklarının mikrodizi verisine dayalı analizi
- Tez No: 139295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR DOĞRUSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Biyo-enformatik, sinyal iletim yolakları, mikrodizi veri çözümlemesi, yolak etkinlik tahmini, Bioinformatics, signal transduction pathways, high throughput tech niques, microarray data analysis, pathway activity inference
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET SİNYAL İLETİM YOLAKLARININ MİKRODİZİ VERİSİNE DAYALI ÇÖZÜMLEME YÖNTEMLERİ Özgün Babur Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Uğur Doğrusöz Eylül, 2003 Mikrodizi, bilim adamlarına ilk kez hücre çapında gen ifadesi verisi sağlayan, yüksek üretimli bir moleküler biyoloji tekniğidir. Mikrodizi deneyleri ile veri üretilmesi görece kolay olmasına rağmen bu verilerin düzeltilmesi ve çözümlenmesi oldukça güçtür. Görünen odur ki, bu verilerin çözümlenmesi ancak sistem tabanlı bir yaklaşımla olasıdır. Bu tezde bilinen sinyal ileti yolakları için bir mikrodizi veri çözümleme yöntemi önerilmektedir. Sinyal yolakları hücrenin metabolizma, bölünme, apoptoz gibi işleyiş ve davranışlarını yöneten düzeneklerdir. Bir sinyal olayının etkinliği düzenekte yer alan moleküllerin derişimleri ile belirlenir. Bu moleküllerden bir kısmı ise mRNA lardır. Mikrodizi deneyi işte bu mRNA ların derişimlerinin, kontrol ile test arasında ne kadar farklılık gösterdiğini ölçer. Eğer değişiklik istatistiksel olarak belirgin ise, bu moleküllerin etkinliğinin değiştiği söylenebilir. Ancak mikrodizi verisi deneysel hatalardan dolayı tüm RNA ların temsil edildiğini garantileyemez. Daha da önemlisi, sonuçların güvenilirliği alışıldık moleküler biyoloji tekniklerine göre düşüktür. Son olarak mikrodizi deneyleri bize proteinlerin hallerini ve etkinliklerini doğrudan söyleyemez. Temsil edilmeyen ya da belirgin olmayan moleküllerin hal ve etkinliklerinin tahmin edilmesini sağlayan yeni bir çözümleme yöntemi geliştirilmiş ve PATİKA isimli tümleşik yolak ortamına uygulanmıştır. Bu sistem ayrıca tahmin edilen yeni bilginin kul lanılmasına yönelik sorgu ve görselleme araçları da içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METHODS FOR SIGNALING PATHWAY ANALYSIS USING MICROARRAY DATA Özgün Babur M.S.in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur Doğrusöz September, 2003 Microaxray is a new high throughput molecular biology technique which pro vided scientists with cell scale expression data for the first time. Although col lecting microaxray data is relatively easy, filtering, normalizing and analyzing its results are notoriously difficult. It is becoming clear that in order to able to analyze such data we need a system-oriented methodology. In this thesis a new analysis method for known signal transduction pathways in the cell using microarray data is proposed. Signaling pathways are the mechanisms that control cellular machinery and behavior such as metabolic events or decisions about the cell fate. The activity of a signaling event is determined by the concentration of actor molecules. Mi croarray data give the concentration fold change of RNA of genes between the control state and the experimented state of the cell line. In the case of signaling proteins, this significant fold change data can be converted to the status data (i.e., being effectively present or absent). However microarray data only partially signify the levels of RNA in the cell; not all genes are guaranteed to be represented. Also the precision and fidelity of expression data is quite low, thus even for represented genes, changes might not be statistically significant enough to understand the status of the genes. Moreover signaling paths contain non-RNA actors with a greater ratio and these are not represented on the microarray data. So it provides relatively less amount of useful data compared to the size of the array. Finally microarray data only implicitly indicates which protein states are active or inactive. In this thesis a new approach (and algorithm) for inferring possible temporal iiiIV status of non-represented or non-significant signaling molecules is proposed. This new analysis method is implemented as part of a microarray data analysis com ponent within PATİKA (Pathway Analysis Tool for Integration and Knowledge Acquisition), which is a software environment for pathway storage, integration and analysis. This component also includes facilities that help users make use of the new inferred data by operations such as highlighting upstream, downstream, up-regulation and down-regulation relations between entities.