Radiation properties of sources inside photonic crystals
Radyasyon kaynaklarının fotonik kristaller içindeki özellikleri
- Tez No: 139307
- Danışmanlar: PROF. DR. EKMEL ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: fotonik kristal, radyasyon, band yapısı, FDTD, güçlendirilmiş radyasyon, ani ışıma, dipol, grup hızı, açısal sıkıştırma. iv, photonic crystal, radiation, band structure, FDTD, enhanced radia tion, spontaneous emission, dipole, group velocity, angular confinement. Ill
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET RADYASYON KAYNAKLARANIN FOTONİK KRİSTALLER İÇİNDEKİ ÖZELLİKLERİ İrfan Bulu Fizik, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ekmel Özbay Eylül, 2003 Kendiliğinden ışımanın kontrolü hem temel fizik hem de uygulamalı fizik açısından önemli bir problemdir. Kendiliğinden ışımanın kontrolünde iki önemli problemle karşılaşmaktayız: ışımanın güçlendirilmesi veya engellenmesi ve de ışımanın dar bir açısal bölgeye sıkıştırılması. Bu çalışmada fotonik kristalin içine yerleştirilen yerleşik bir ışıma kaynağı tarafından yapılan mikro dalga ışımasını inceledik. Fotonik kristal kullanarak ışımayı arttırmanın mümkün olduğunu gösterdik. Fotonik kristalin bant köşesinde 22 kat güçlendirilmiş ışıma elde ettik. Buna ek olarak tek kavite ve çiftleşik kavite yapılarının içine yerleştirilen ışıma kaynaklan da incelendi. Tek kavite ve çiftleşik kavite yapıları için de güçlendirilmiş ışıma gözledik. Bunlara ek olarak fotonik kristalin içine yerleştirilmiş olan mikro dalga kaynağı tarafından yapılan ışımanın açısal dağılımını da inceledik. Fotonik kristalin bant köşesinde açısal sıkıştırma elde ettik. 6 derece kadar küçük yarım güç genişlikleri elde ettik. Bu yarım güç genişliği literatürde fotonik kristal kullanarak elde edilmiş en küçük değerdir. Açısal dağılımın frekans ve kristal büyüklüğüne bağımlılığı da incelendi. Açısal sıkıştırma sadece bant köşesinde elde edildi. Sonuç olarak çalışmamız fotonik kristalleri kullanarak ışımanın kontrol edilebileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RADIATION PROPERTIES OF SOURCES INSIDE PHOTONIC CRYSTALS İrfan Bulu M.S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Ekmel Özbay September, 2003 The control of spontaneous emission is an important problem both in basic and applied physics. Two main problems arise in the control of emission: en hancement or suppression and angular confinement of radiation. In this work we studied the properties of emission of radiation from a localized microwave source embedded inside a photonic crystal. We showed that by using a photonic crystal it is possible to enhance the emitted power. We achieved up to 22 times enhance ment of power at the band edge of the photonic crystal. We also studied the properties of emission of radiation from a source embedded inside a single defect structure and embedded inside a coupled defect structure. Enhanced emission for single defect and coupled defect structures was also observed. Moreover, an gular distribution of power from a localized microwave source embedded inside a photonic crystal was studied. Angular confinement was achieved near the band edge of the photonic crystal. Half power beam widths as small as 6 degrees were obtained. This is the smallest half power beam width in the literature obtained by using photonic crystals. We also investigated frequency and size dependence of the angular distribution. We observed that the angular confinement strongly depends on frequency and on the size of the photonic crystal. In fact, we showed that angular confinement could be obtained just at the band edge frequency. In conclusion, our work showed that the problem of controlling the spontaneous emission could be solved at once by using photonic crystals.