Essays on scheduling with controllable processing times in flexible manufacturing systems
Esnek üretim sistemlerinde kontrol edilebilir üretim zamanları ile çizelgeleme üzerine makaleler
- Tez No: 139310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek üretim sistemleri, Kesici uç yönetimi, Yükleme, Çizelgeleme, Kontrol edilebilir üretim zamanlan, Çok amaçlı çizelgeleme, Flexible manufacturing systems, Tool management, FMS load ing, FMS scheduling, Controllable processing times, Multicriteria scheduling IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNDE KONTROL EDİLEBİLİR ÜRETİM ZAMANLARI İLE ÇİZELGELEME ÜZERİNE MAKALELER Ayten Türkcan Endüstri Mühendisliği Bölümü Doktora Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Selim Aktürk Nisan, 2003 Bu çalışmada, esnek üretim sistemlerinde iş yükleme, çizelgeleme ve kesici uç yönetimi problemleri birlikte çözülmektedir. Amaç, operasyon koşullarının belirlenmesi, parçaların birbirinden farklı paralel makinalara yüklenmesi ve çizelgelenmesi kararlarının verilmesidir. Teslim tarihi ve maliyet ile ilgili amaçlar dikkate alınmaktadır. Teslim tarihi ile ilgili amaçlar, toplam ağırlıklı gecikme süresi ve toplam ağırlıklı erken bitirme/gecikme sürelerinin enazlanmasıdır. Maliyet ile ilgili amaç, işlem, kesici uç ve işleme dahil olmayan maliyetlerin toplamından oluşan üretim maliyetinin enazlanmasıdır. Esnek üretim sistemlerinin en önemli özelliklerinden birisi üretim zaman larının, operasyon koşullarına bağlı olarak, kontrol edilebilir olmasıdır. Kontrol edilebilir üretim zamanları, çizelgeleme problemlerini çözerken, farklı çözüm alternatiflerinin bulunmasında sağladığı esneklikten dolayı, dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESSAYS ON SCHEDULING WITH CONTROLLABLE. PROCESSING TIMES IN FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEMS Ayten Türkcan Ph.D. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. M. Selim Aktürk April, 2003 In this study, we consider FMS loading, scheduling and tool management problems simultaneously. Our aim is to determine the machining conditions, to load and schedule parts on the nonidentical parallel CNC machines and to determine tool allocation and replacement decisions. We consider due date and cost based objectives. The due date related objectives are minimization of weighted tardiness, and weighted earliness/tardiness. The cost related objective is the minimization of the manufacturing cost, which is the sum of machining, tooling and nonmachining costs. An important issue in flexible manufacturing systems is that the processing times can be controlled by changing the machining conditions. In this study, we consider controllable processing times because of the flexibility they provide for finding alternative solutions in predictive and reactive scheduling.