Van Gölü doğusu (Beyüzümü-Göllü dolayı) pliyo-kuvaterner karasal çökellerin sedimantolojisi
Sedimentology of plio-quaternary aged terrestrial deposits near Beyüzümü-Göllü (east of Lake Van)
- Tez No: 139505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER YAKUPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Delta, Van Gölü, Sedimantoloji, Pliyo-Kuvaterner, Delta, Lake Van, Sedimentology, Plio-Quaternary in
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET VAN GÖLÜ DOĞUSU (BEYÜZÜMÜ-GÖLLÜ DOLAYI) PLİYO-KUVATERNER YAŞLI KARASAL ÇÖKELLERİN SEDİMANTOLOJİSİ ÜNER,Serkan Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Türker YAKUPOĞLU Eylül 2003, 81 sayfa Orta-Geç Miyosende Arap plakası ile Avrasya plakasının çarpışmaya başlaması sonucunda, Anadolu plakacığı Kuzey Anadolu Fay zonu ve Doğu Anadolu Fay zonu boyunca batrya doğru harekete başlar. Bu fay zordan doğusunda kalan bölge ise kıta-kıta çarpışması ile birlikte bir yükselişe geçer. Yükselme rejimi bölgenin Geç Miyosende denizel ortamdan karasal ortama geçişine sebep olur. Miyosen sonu Pliyosen başlangıcı itibariyle bölge geniş yayılımh göllerin ve akarsuların bulunduğu bir ortam haline gelir. Pliyosende bugünkü Van Gölünü ve Muş ovasını da kapsayan çok geniş yayılımh bir gölün varlığı çeşitli araştırmacılar tarafından belirtilmektedir. Bugünkü Van Gölü ise günümüzden yaklaşık 60.000- 100.000 yıl kadar önce Nemrut volkanının lavlarının Murat nelırinin yolunu tıkaması sonucunda, nehir sularının havzada birikmesiyle meydana gelmiştir. Pliyosenden günümüze bu göllerin kıyılarında bir çok delta meydana gelmiştir. Karasu ve Engil deltaları ise hala gelişimine devam eden deltaların en bilinenleridir. Bu çalışmada Van Gölü doğusunda Van ili şehir merkezinin hemen kuzeyindeki Beyüzümü köyü ile kuzeyde Gollü köyü arasındaki yaklaşık 300 km2'lik alandaki karasal çökellerin, özellikle de delta ve göl çökellerinin gelişimleri, yayıhmlan ve sedimantolojik özellikleri incelenmiş ve bölgenin paleocoğrafik gelişimi ortaya konulmaya çahşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEDIMENTOLOGY OF PLIO-QUATERNARY AGED TERRESTRIAL DEPOSITS, (NEAR BEYÜZÜMÜ-GÖLLÜ) EAST OF LAKE VAN ÜNER, Serkan MSc, Geological Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Türker Y AKUPOGLU September 2003, 81 pages The platelet of Anatolian was started to move along North Anatolian Fault Zone and East Anatolian Fault Zone towards west after collision of Arabian and Eurasian plates in Middle-Late Miocene. The area of which stay at the east part of these feult zones was started to raise with this collision. The regime of uplifting are caused to the environmental changing from marine to terrestrial in Late Miocene. This area came to a region which had large lakes and rivers in Early Pliocene. Many researchers accept present of a very large lake that covered to Lake Van basin and Muş Plain. Today's lake Van is occured with Nemrut volcano's lava flows dammed the ancient Murat Valley and cutting off the outlet of the fluvial system before 60.000-100.000 years ago. Since Pliocene numerous deltas have been occured in these lakes. Karasu and Engil deltas which continuoue their growings are the most popular deltas of Lake Van. In this study, the spreadings and sedimentological properties of Plio- Quaternary aged deltaic and lacustrine deposits were investigated in study area. And the palaeogeographic development of this area were determined.