Özyurt ve Gülsünler fayları'nın yapısal özelliklerinin incelenmesi (Van Gölü doğusu)
Investigation of structural characteristics of Özyurt and Gülsünler faults (East of Lake Van)
- Tez No: 450406
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Van Gölü Havzası, Özyurt Fayı, Gülsünler Fayı, yapısal jeoloji, aktif tektonizma, Lake Van Basin, Özyurt Fault, Gülsünler Fault, structural geology, active tectonism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
23 Ekim 2011 Van-Tabanlı (Mw 7.2) ve 9 Kasım 2011 Van – Edremit (Mw 5.6) depremleri sonrası Van Gölü Havzası ve yakın çevresindeki fayların özelliklerinin ve aktivitesinin belirlenmesi büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmada, Van şehir merkezinin 40 km kuzeyinde, merkeze bağlı Özyurt ve Gülsünler köyleri civarında yeni belirlenen Özyurt ve Gülsünler faylarının yapısal özelliklerinin ve aktif tektonizma açısından öneminin ortaya konması amaçlanmaktadır. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda elde edilen veriler, Van Gölü doğusunda 19 km boyunca takip edilebilen Özyurt Fayı'nın D-B uzanımlı, bindirme karakterli bir fay olduğunu göstermektedir. Çalışma alanında ilk kez belirlenen diğer bir fay ise KD uzanımlı sol yönlü doğrultu atımlı fay karakterindeki Gülsünler Fayı'dır. Sola sıçramalı olarak gelişen iki segmentten (Pirgarip ve Yeşilköy segmentleri) oluşan fayın sıçrama zonunda transtansiyonel deformasyon ürünü fay düzlemleri göze çarpmaktadır. Çalışma alanının da içerisinde bulunduğu bölgede 23 Ekim 2011'de meydana gelen Van-Tabanlı depremi sonrasında kaydedilen artçı sarsıntıların (M ≥ 3) önemli bir kısmı, tez çalışmasının konusu olan bu iki fay üzerinde yer almaktadır. Önceki çalışmalarda yer almayan bu iki yeni fay, gelişmekte olan Van şehri için dikkat edilmesi gereken konumda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Determination of structural properties of active faults located on Lake Van Basin came into prominence after Van-Tabanlı (October 23rd, 2011 - Mw 7.2) and Van-Edremit earthquakes (November 9th, 2011 - Mw 5.6). The aims of this study are to specify the structural properties of newly detected Özyurt and Gülsünler faults and to discuss their significance in terms of active tectonism. According to field studies, Özyurt Fault is a 19 km long, E-W trending reverse fault. The Gülsünler Fault is about 20 km long and characterized by NE-trending sinistral strike-slip segments, namely the Pirgarip and Yeşilköy. The step-over zone of these segments is represented by fault planes which are products of the transtensional stress regime. Most epicentres of aftershocks (M ≥ 3) created by Van-Tabanlı Earthquake (October 23rd, 2011) match with the new faults at study area. It shows the seismic activity of these faults in recent time. These faults have great significance for developing Van city centre.