Kivinin (Actinidia deliciosa) farklı çelik tiplerinde köklenme durumunun saptanması
Determination of rooting on different cutting types in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
- Tez No: 139507
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ BOSTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Kivi, Actinidia deliciosa, çelik tipi, çelikle çoğaltma, Kiwifruit, Actinidia deliciosa, cutting type, cuttings propagation in
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET KİVİNİN (Actinidia deliciosa) FARKLI ÇELİK TİPLERİNDE KÖKLENME DURUMUNUN SAPTANMASI TEKE, Selçuk Ali Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. S. Zeki BOSTAN Şubat 2003, 23 Sayfa Bu çalışma 2002 yılında, Ordu ekolojisinde yetiştirilen Hayward kivi çeşidinde, farklı boya ve çapa sahip çelik tiplerinin köklenme durumlarını saptamak amacıyla yürütülmüştür. Hayward çeşidinde 25 Temmuzda alman yarı odunsu çelikler 20,25 ve 30 cm uzunluğunda 3 boy grubu ile 6,8,10 ve 12 mm kalınlığında 4 çap grubu olmak üzere hazırlanmıştır. Çelikler, 4000 ppm konsantrasyonunda IBA çözeltisi uygulandıktan sonra, perlit ortamına dikilmiştir. Çalışma sonucunda, iyi köklü çelik oranının en fazla 30 cm boya sahip çeliklerde olduğu, köklenme durumunu genel olarak çelik boyunun daha çok etkilediği toplam köklü çelik oranı % 91.1 1 ile en fazla 30 cm boyundaki çeliklerde ortaya çıkmıştır. Ayrıca, çelik çapı arttıkça iyi köklenen çelik oranının azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF ROOTING ON DIFFERENT CUTTING TYPES IN KIWIFRUIT (Actinidia deliciosa) TEKE, Selçuk AH Msc, Horticultural Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. S. Zeki BOSTAN February 2003, 23 pages This study was aimed to determine the rooting ratios of different length and diameter softwood Hayward kiwifruit cuttings grown in Ordu ecological conditions in 2002. The softwood cuttings were taken in July 25, and cuttings were prepared as 3 groups with 20,25 and 30 cm length; 4 groups with 6,8,10 and 12 mm diameter.The cuttings were sowed to perlite after dipped to solutions with 4000 ppm IBAfor 10 second. As a result of this study, it was determined that cuttings with 30 cm length were showed good rooting with high ratio. Cutting length was affected the rooting more then cutting diameter, and total highest rooting ratio (91.11%) was obtained in 30 cm length cuttings. In addition, good rooting ratio was decreased when cutting diameter was increased.