Doğrusal olmayan güç sistemi devrelerinin durum uzayı tekniğiyle çözümü
Solution of nonlinear power systems circuits by using state space techniques
  1. Tez No: 139532
  2. Yazar: MEHMET EMİN MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH MAMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç sistemleri, iletim hattı, parafudur, elektrik arkı, »eçici rejimler, durum uzayı teknikleri, sayısal entegrasyon, EMTP, Power systems, transmission line, surge arrester, fault arc, transients, state space techniques, numerical integration, EMTP in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET DOĞRUSAL OLMAYAN GÜÇ SİSTEMİ DEVRELERİNİN DURUM UZAYI TEKNİĞİYLE ÇÖZÜMÜ MERAL, Mehmet Emin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmam: Doç. Dr. M. Salih MAMİŞ Aralık 2003, 69 Sayfa Güç sistemlerinde yıldırım düşmesi, arıza ve açma kapama gibi olaylar nedeniyle elektromanyetik geçici rejimler meydana gelir. Elektrik arkı, korona gibi doğrusal olmayan durumlar ile güç sisteminde bulunan doğrusal olmayan elemanların doğrusal olmayan karakteristfflerinin ve zamana bağlı değişimlerin çözüme dahil edilmesi, koruma aygıtlarının tasannu ve izolasyon için önemlidir. Bu çalışmada, durum uzayı tekniği uygulayarak doğrusal olmayan ve zamana bağlı olarak değişen çeşitli güç sistemi devrelerinin geçici rejim cevabının bulunması amaçlanmıştır. Parafudur bulunan ve üzerine yıldırım düşen doğrusal olmayan bir güç sistemi devresi ile kısa devre arızası sonucu herhangi bir noktasında ark oluşan doğrusal olmayan ve zamana bağlı değişim gösteren diğer bir güç sistemi devresi durum denklemleri ile modellenerek, bu devrelerin çözümlemesi yapılmıştır. Trapez kuralına göre sayısal entegrasyon kullanılarak, türevsel denklemler şeklindeki durum denklemleri lineer fark denklemlerine dönüştürülmüştür. Değişik durumlar için, parafudurlann devredeki transformatöre farklı uzaklıkta olduğunda koruma görevi ile elektrik arklarının farklı uzunluklarda akün ve gerilim değerleri incelenmiştir. Durum uzayı tekniği temel alınarak MATLAB paket programında bir bilgisayar programı hanrianmıgfır Program kullanıcıdan güç sistemin üzerinde doğrusal olmayan elemanın bulunduğu uzaklık, yıldırımın düştüğü nokta, arlan oluştuğu yer gibi bilgileri istemekte ve buna göre durum denklemlerini doğrudan düzenleyerek geçici rejim cevabım vermektedir. Çözümün sadece temel elektrik devre, nümerik analiz ve programlama bilgisiyle elde edilebilmesi, hazır programlarda alınamayan parafudur enerji cevabının doğrudan alınabilmesi ve doğrusal olmayan ve/veya zamana bağlı olarak değişen karakteristiklerin en uygun jekilde çözüme dahil edilebilmesi, yöntemin üstünlükleri arasında sayılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION OF NONLINEAR POWER SYSTEMS CIRCUITS BY USING STATE SPACE TECNNIQUES MERAL, Mehmet Emin M.Sc, Electric-Electronic Engineering Science Supervisor Assoc. Prof. Dr. M Salih MAMtŞ December 2003, 69 pages Lightning strokes, electrical faults and switching events cause electromagnetic transients in power systems. Determination of behavior of power transmission systems under transient conditions in the presence of nonlinear and/or time dependent elements such as electric arcing faults, corona phenomenon and surge arresters under is important for the design of the protection equipment and isolation requirements. In this work, it is aimed to obtain the response of power transmission systems with various nonlinear and time dependent elements by using state space method. State-space model of the system with a surge arrester, and a circuit with a nonlinear and time dependent electric arc is obtained. State equations are converted into a set of linear difference equations by using trapezoidal rule of integration and the transient response is obtained by solving these equations. The effect of distance between the surge arrester and the equipment to be protected is investigated, and various conditions such as arc parameters, arc distance to the source etc. are considered. A computer program in MATLAB environment has been developed based on the state-space method. The computer program is designed to arrange and solve the state equations automatically. Position of the nonlinear element, lightning stroke point and position of the arcing fault etc. are the input data for the computer program. Advantages of the method are; i) formulation and solution technique is easy, ii) energy graph of the surge arrester can be obtained directly and iii) analytical nonlinear and/or time dependent variations can be implemented accurately.