Karakaş kuzularının vücut ölçüleri arasındaki korelasyonunun kanonik korelasyon analizi ile belirlenmesi
Determination of correlation between body measurement with canonical correlation analysis in Karakaş
  1. Tez No: 139533
  2. Yazar: FATMA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT TÜRKMUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kanonik korelasyon analizi, Öz değer, Kanonik ağırlık, Kanonik yük, Kanonik değişken, Canonical correlation analysis, eigen values, canonical weights, canonical load, canonical variate
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Çok değişkenli analiz yöntemlerinden olan kanonik korelasyon analizi Hotelling tarafından 1 936 yılında iki değişken kümesi arasındaki ilişkiyi tanımlamak için geliştirilmiş, 1971 yılında Kettering tarafından bu analiz ikiden fazla değişken kümesi için genelleştirilmiştir. Kanonik korelasyon analizi birinci değişken kümesinin oluşturduğu doğrusal bileşen ile ikinci değişken kümesinin oluşturduğu doğrusal bileşen arasındaki en yüksek korelasyonu bulmayı amaçlar. Aynı zamanda bu analiz iki değişken kümesinin bağımsızlığının incelenmesinin yanında iki değişken kümesi arasındaki korelasyonu en yüksek yapan, doğrusal bileşene en çok katkıda bulunan değişkenlerin belirlenmesine olanak sağlar. Bu çalışmada, Karakaş kuzularından doğum, üç ve altı aylık dönemlerde elde edilen vücut ölçüleri arasındaki korelasyonların incelenmesinde kanonik korelasyon analizinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Analizin sonucunda, Karakaş kuzularında üç aylık yaştaki vücut ölçülerinin doğum dönemindeki vücut ölçülerinden, altı aylık yaştaki vücut ölçülerinin doğum ve üç aylık yaştaki vücut ölçülerinden tahmin edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Canonical correlation analysis, which was multivariate analysis methods, was improved to define correlation between two variant group by Hotelling in 1936 and this analysis was generalized for more than two variant groups by Ketterring in 1971. Canonical correlation analysis aims to find the highest correlation between linear combination which is being form first variant group and linear combination which is being form second variant group. Also, this analysis helps to the examination of independence of two variant group and to the determination of variants which is the highest correlation between two variant group and the highest contribute to linear combination. In this study was investigated that the practicability of canonical correlation analysis in the examination of correlation between body measurements obtained birth, three and six monthly period in Karakaş lambs. As a result of this analysis, it was determined that three monthly age body measurements can predict from the birth and six monthly age body measurements can predict from birth and six monthly age body measurements in Karakaş lambs.