Ortaöğretimde kimya-II ders kapsamındaki kimya öğrenci deneylerinin değerlendirilmesi
Estimation of student experiments of chemistry-II in highschools and suggestions
  1. Tez No: 139538
  2. Yazar: CELAL LENK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAŞUK KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya öğretimi, Ders Müfredatı, Ders Kitabı, Kimya Deneyleri, Laboratuvar şartlan, Teaching of Chemistry, Curriculum of Lesson, Lesson Book, Experiments of Chemistry, Condition of Laboratory. «I
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Orta Öğretimde Kimya-II Ders Kapsamındaki Kimya öğrenci Deneylerinin Değerlendirilmesi LENK, Celal Yüksek Lisans Tezi, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. M. Maşuk KÜÇÜK Aralık 2003, sayfa 39 Toplumların gelişmesi eğitime verilen önemle doğru orantılıdır. Eğitimin önemli bir bölümünü oluşturan fen bilimleri eğitimi de, bu eğitimin temelini oluşturan deneylerle sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; bugün orta öğretim kimya-II ders kapsamındaki kimya öğrenci deneylerinin değerlendirilmesidir. X. Sınıf kimya ders kapsamında konuların deneysel çalışma yapılmadan anlatılması oldukça güçtür. Bu çalışmada, X. Sınıf kimya dersinde yapılan öğrenci deneyleri tespit edilmiş, yeterlilikleri ve yapılabilirlikleri araştırılmıştır. Ayrıca 1957'den günümüze kadar uygulanan dört adet müfredat programı ve bu müfredat programlarına göre onaylanmış üç adet lise-II kimya kitabının içindeki deneylerde incelenmiştir. Araştırmada seçilen Van Merkez ve ilçelerindeki liselerde görev yapan toplam 20 öğretmen arasında 16 soruluk bir anket çalışması yapıldı. Anket soruları çoktan seçmeli ve birbirleriyle ilişkili nitelikte ki sorulardan düzenlendi. Sonuçlar göstermektedir ki, bu deneylerin bir kısmı yetersiz kalmakta bir kısmı da laboratuvar imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı yapılamamaktadır. Bu çalışmada X. Sınıf kimya-II dersinde yapılan deneylere ek olarak tarafımızdan önerilen örnek deneyler ile öğrencilerin konuyu daha iyi anlayabilmeleri hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Estimation Of Student experiments of Chemistry II in highscool and suggestions LENK, Celal Msc, Secondly Instruction science and Mathematic Departments. Education Maİnscience Branche Supervisor Assoc: Doç. Dr. M. Maşuk KÜÇÜK December 2003, pages 39 The society's development is directly proportional to importance given to education. Science department education, too, which composes of an essential part of education, has been provided with experiments that compose the base of this education. The aim of this study; is to evaluate the estimation of student experiments of Chemistry II in high school and suggestions. It is guide difficult to tell the Chemistry subject at class without doing experimental study. In this study, the students experiments at X. Chemistry class have been proved, their adequacy and ability have been searched. In addition, four curriculums, which have been practiced from 1957 to our day and three highscholl Chemistry Book II that approved according to this curriculum, have been surveyed with its experiments, too. In search a poll of 16 questions was carried out among 20 teachers, chosen in Van and its district school. The polls questions were organized from questions that were related to each other and multiple choices. The results show that, a part of these experiments have been inadequate and a part can't be carried out because of shortage of laboratory possibility. In this study in addition to experiments carried out at X. class chemistry II lesson, it has been aimed by us for students to be able to understand the subject much better with proposed sample experiments.