Bazı bitki büyüme regülatörlerinin sıçanların kas ve karaciğer dokularındaki glikojen protein ve lipid seviyeleri üzerine etkileri
The Effects of some plant growth regulators on the levels of glycogen protein and lipid in the river and muscle of rats
- Tez No: 139557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bitki büyüme regülatörleri, Protein, Lipid, Glikojen, Sıçan, Plant Growth Regulators, Protein, Lipid, Glycogen, Rat
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada, subletal konsantrasyonda laboratuar şartlarında sıçanların kas ve karaciğer protein, lipid ve glikojen düzeyleri Özerine indol asetik asit (IAA), indol bütirik asit (IBA) ve kinetinin etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kırk sekiz albino sıçan (Sprague-Dawley) dört deney grubuna ayrıldı. Bu gruplardan biri kontrol diğerleri ise IAA, IBA ve kinetine maruz kalan sıçanlardan oluşturuldu. Sıçanlar deney süresince içebildikleri kadar 100 ppm'lik IAA, IBA, kinetin uygulamasına 25 gün maruz bırakıldılar. Hormon uygulamalarının çeşitli dokulardaki protein, glikojen ve lipid düzeyleri üzerine farklı etkilere neden oldukları gözlendi. Çalışmanın sonuçlarına göre, IAA'e maruz bırakılan sıçanların kas ve karaciğer dokularında protein, glikojen ve lipid değerlerinde kontrol sıçanlara göre farklılıklar gözlendi. Elde edilen sonuçların istatistiki değerlerine göre, IAA karaciğer ve kas glikojeninin yanı sıra, kas lipid miktarını istatistiki açıdan önemli düzeyde artırırken, diğer değerlerin değişmediği görüldü. IBA'e maruz bırakılan sıçanların kas ve karaciğer dokularında protein, lipid ve glikojen değerlerinde, kontrol sıçanlara göre farklılıklar görüldü. Elde edilen değerlerin istatistiki sonuçlarına göre, IBA kas glikojeninin miktarının artışına, karaciğer protein miktarının ise azalmasına neden olduğu, diğer değerlerin ise değişmediği tespit edildi. Kinetine, maruz bırakılan sıçanların kas ve karaciğer dokularında protein lipid ve glikojen değerlerinde kontrol sıçanlara göre, farklılıklar gözlendi. Kinetinin, karaciğer ve kas glikojeni miktarında azalışa neden olduğu, diğer parametreleri ise değiştirmediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to investigate whether plant growth regulators (PGRs) could affect protein, lipid and glycogen in liver, muscle tissue. Forty eight Sprague-Dawley albino rats were divided into four experimental groups; control and PGR-treated (indole acetic acid, indol butyric acid and kinetin). 100 ppm of PGRs, indole acetic acid (IAA), indol butyric acid (IBA) and kinetin were administered orally to 12 rats ad libitum for 25 days. The hormone treatments caused different effects on the level of protein, glycogen and lipid to those of the control rats. According to results, the statistically important increase was observed in the levels of lipid and glycogen in muscle and liver of rats exposed to IAA compared controls whereas the protein levels were remained unchanged. In the IBA treatment statistically important decrease was observed in the levels of protein in liver whereas the glycogen levels in muscle increased. The other parameter did not change. The kinetin caused decreased levels of glycogen in liver and muscle. However the other parameter remained unchanged.