Reaksiyon-difüzyon sınır-değer problemlerinin sonlu fark metodu ile çözümü
Solution with finite difference method of reaction-diffusion boundary value problems
- Tez No: 139556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Singularly perturbed problem, reaction-diffusion problem, boundary value problem, difference schemes, uniformly convergent. ui
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET REAKSİYON-DİFFUZYON SINIR DEĞER PROBLEMLERİNİN SONLU FARK YÖNTEMİYLE ÇÖZÜMÜ HEZER, Cemal Yüksek Lisans Tezi, Matematik Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd.Doç.Dr. Fevzi ERDOĞAN Şubat 2003, 24 sayfa Bu çalışmada singüler pertürbe özellikli Reaksiyan-Diffiızyon sınır değer probleminin sonlu fark metoduyla nümerik çözümü incelenmiştir. Bu tip problemler akışkanlar mekaniğinin çeşitli alanlarında kullanılmaktadır.Çalışılan problem için önce gerekli asimptotik değerlendirmeler ahnmıştır.Daha sonra problem için üstel baz fonksiyonları kullanılarak kalan terimleri integral şeklinde olan, ağırlık fonksiyonlu interpolasyon kuadratur formüllerinden yararlanılarak fark şeması kurulmuştur. Son olarak yaklaşık çözümün hatası değerlendirilmiştir. Alınan teorik sonuçlar C++ programlama dilinde bir örnek üzerinde denetlenmiştir. Anahtar kelimeler : Singüler pertürbe özellikli problem, Reaksiyon- Diffuzyon problemi, Sınır değer problemi, Fark şeması, Düzgün yakınsaklık
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION WITH FINITE DIFFERENCE METHOD OF REACTION- DIFFUSION BOUNDARY VALUE PROBLEMS HEZER, Cemal MSc, Mathematics Science Supervisor : Yrd.Doç.Dr. Fevzi ERDO?AN February 2003, 24 pages In this study, the numerical solution of the boundary value problem for reaction-diffusion problem with singularly perturbed is investigated. The problem of this type arises in many areas of fluid mechanics. Firstly, necessary some asymptotic estimation for the solution of the problem is received. Then for the problem exponentially fitted difference schemes is constructed use of exponentially basis function and remainder term in integral form. After then the error of difference solution is estimated and investigated. Theoretical results are controlled on the example and are computed in C++ Programming Language.