A Comparative socio-cultural and environmental study on traditional interior courtyard houses of Tripoli and Antakya
Tripoli ve Antakya kentlerindeki iç avlulu geleneksel evlerin arasında sosyo-kültürel ve çevresel faktörleri karşılaştırmalı araştırma
- Tez No: 139619
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YALÇIN UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İç Avlulu Evler, Sosyo-Kültür, Çevre, Tripoli, Antakya vı, Courtyard Houses, Culture, Environment, Tripoli, Antakya iv
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bu araştırma konutların temel değişmez özelliklerinden (topolojilerinden) biri olarak, geleneksel iç avlulu evler üzerinde durmaktadır. Bu çalışma, iç avlulu evlerin şekillendirilmesinde ve guruplaştınlmasmda sosyo-kültürel ve çevresel faktörleri araştırmanın önemli bir rolü olduğunu gösterme çabasıdır. İç avlulu evler sosyo kültürel çerçevede, kuramsal kaynaklar ile alan çalışmalarından başlayarak ayrıntıları ile incelenmiştir. Daha sonra da Libya Tripoli ile Türkiye Antakya'da örnek durum çalışmaları, kuramsal gözlemleri ve saha çalışmalarındaki uygulamalardan çıkan sonuç ilkeleri incelemek üzere seçilmişlerdir. Tripoli ile Antakya' daki iç avlularla ilgili bulguların karşılaştırılması sonucunda sosyo-kültürel ve çevresel koşulların şekillendirme ferkhhklarmın oluşmasında önemli rolleri olduğu gözlenmiştir. İç avluların, konutların diğer mekanları arasında ev kimliğini yaratmada ve çekirdek sağlamakta ayrılmaz bir bölüm oluşturdukları açıktır. Bu çalışma, sosyo-kültürel ve çevresel faktörlerin iç avlulardaki etkinüğini farklı bakış açıları ile ortaya koyarken beraberinde farklı analiz yöntemlerini de getirmektedir. Şimdiye kadar yapılmış çalışmalarda çok sınırlı olarak ele alınan kaynakların tekrar gözden geçirilmesi sonucunda, konutların iç avlularının şekillenmesinde çok ilginç birçok konunun olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın ana hedeflerinden birisi de; sosyo-kültürel ve çevresel koşulların yarımda, yaratıcı tasarım becerüerinin katkısıile yeni kimliklerin kazanılmasına ve sonucunda da tasarım kararlarının farklı oluşabilmesine katkı sağlayabilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research focuses on traditional interior courtyard houses as one of the fundamental topologies of housing. It is an attempt to investigate the socio-cultural and environmental factors that are assumed to have an important role in shaping and configuring the interior courtyard house. The interior courtyard house has been investigated in detail within this socio-cultural framework starting from the theoretical literature and field studies. Consequently case-studies in both Tripoli (Libya) and Antakya (Turkey) are selected to examine the several concluded principles that have been driven from the theoretical reviews and applied in fieldwork. Comparing the results of both studies in interior courtyards in Tripoli and Antakya exposes differences in interior courtyard configurations due to socio-cultural context as well as environmental aspects. Interior courtyards are integral parts in creating house identity and core construction for spatial relations among other spaces of the dwelling units. While this study reveals several interesting results about effects of socio-cultural and environmental factors in the interior courtyards, it primarily discusses different methods for analyzing the interior courtyard from different perspectives. The literature review exposes several aspects concerning the interior courtyard configurations in the houses. While most researchers focus only on one specific functional or climatic topic, this thesis includes important elements from both socio- mcultural and environmental aspects; as one of the ultimate goals of this study is to produce individual identities through creative design principles for interior courtyard houses for the designers.