Doğalgazlı-absorpsiyonlu soğutma-ısıtma sistemlerinin incelenmesi
Examining absorption cooling-heating systems working with natural gas
- Tez No: 139622
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal gaz, Absorpsiyonlu Çiller, Isıtma, Soğutma, Enerji
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET 21.yy. enerjinin öneminin arttığı bir çağ olacaktır. Teknolojik gelişmeler ışığında enerji önemini artarak sürdürecektir. Bundan dolayı hem enerji kaynaklarının kullanımında ve hem de kullanımın yıl içerisinde tüm aylara dağılımı konusunda alternatif enerji kaynakları ile bu kaynakların kullanılacağı cihazlar önem kazanmaktadır. Yaptığımız çalışmanın özeti, Doğal gaz kullanımını artırmak ve kullanımı 12 aya yaymak amacını içeren Doğal gazla çalışan Absorpsiyonlu Çiller cihazlarını ele almaktadır. Bu çalışma cihazların Doğal gazı sadece ısıtmada değil soğutmada da kullanımının avantajları ile dezavantajlarının ele alındığı,bir kaynak olarak gösterilebilir. Çalışmamızın giriş bölümünde Doğal gazın artan önemi ile birlikte, ısıtma-soğutmayı bir arada yapan Absorpsiyonlu cihazın tarihçesi tercih nedenleri ve gelişimi kısaca ele alınmıştır.İkinci bölümde Genel Absorpsiyon prensibi ile ısıtma ve soğutma çevrimleri anlatılmış olup cihazlardaki çevrimin mantığı merkezi sistemde ve küçük kapasiteli cihazlarda izah edilmiştir. Üçüncü bölümde Absorpsiyonlu cihaz tipleri ve özellikleri ile çalışma prensipleri ele alınmıştır. Günümüzde piyasalarda kullanılan modeller şemalarda gösterilmiştir. Dördüncü bölümde çeşitli kaynaklardan topladığımız cihaz bilgileri ile geçen süre içerisinde cihazlarda meydana gelen gelişmeleri anlatmaya çalıştık.Bu bölümde Japonya'da cihazın yapısından, enerji tasarrufuna, performansından güvenirliliğine, boşaltma ekipmanından seyreltme süresinin kısaltılmasına ve PC panele kadar cihazla ilgili gelişmeler ele alınmıştır. Beşinci bölüm cihazların avantaj (elektriğin alternatifi olarak doğal gazla çalışan cihazların kullanımı,yaz aylarında pik taleplerin karşılanması) ve dezavantajlarının (ilk yatırım maliyeti ve geri ödeme süresinin uzaması) ele alındığı bölümdür. Altıncı bölümde Türkiye'de ilk kez Doğal gazlı ısıtma soğutma sistemlerinin uygulandığı örnek bir hizmet binasındaki Absorpsiyonlu Çiller cihazlarının yatırım ve işletme maliyetleri açıklanmıştır. Sonuç kısmında cihaz avantaj ve dezavantajlarının sonuçlan maddelerle anlatılmıştır. Tez çalışmasının son bölümü soğutma pazarının dünya ve Türkiye'deki yerini, enerjinin en az kayıpla kullanımını ve ilk yatırım maliyetinin geri ödemesini kısaltmak için önerileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 21. Century will be the period for increasing importance of energy. The importance of energy will increase continuously, together with technological developments. Becauseof this, alternative energy sources and units will be useful in using the energy sources and dispersion of using in a year time. The summary of our study is, to present the Absorption Chiller units with the aim of to increase the using of Natural Gas and dispersion of using to 12 months. This study can be used as a source to understand the advantages and disadvantages of using Natural Gas, not only for heating also for cooling as well. In the introduction of our study the background, the reasons of preference, the development of Absorption Chiller-Heater and the importance of Natural Gas is considered briefly.In the second part, cycle of heating-chilling with the principle of general absorption is explained and the reason for cycle in units in central system and in low capacity units, is explained. In the third part the types of absorption units, specifications and principles of operation is explained. The types which are used in market novadays are shown in scheme. In the fourth part we collected information about units from different sources and tried to explain the developments of units recently. In this part the developments of these units in Japan is explained, such as disposition of enegy, reliability, performance, evacuating, decreasing the time for sparsing and computer panel. In the fifth part the avantages (when electricity coasts are high in summer time. Natural Gas unit replaces an Electrical unit, the use of electricity is avoided) and disadvantages (coast of investment is high, the period of re-taking is long) is explained. In the sixth part investment and operation coast of absorption chiller is explained, which is the first Natural Gas heather chiller system in Turkey and applied to a maintenance building. In the conclusion, the result of advantages and disadvantages of unit is explained item by itemThe coclusion of my thesis includes my advices such as the place of chilling market in the world and in Turkey, use of energy with the lowest loss and to shorten the time for re-earning first investment coast. Key Words : Natural Gas, Absorption Chiller, Heating, Cooling, Energy \i