Isıl enerji depolama sistemleri ve uygulamaları
Thermal energy storage systems and applications
- Tez No: 139623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl Enerji Depolama, Duyulur Isı Depolama, Gizli Isı Depolama, Termokimyasal Depolama, Soğuk depolama, Thermal Energy Storage, Sensible Heat Storage, Latent Heat Storage, Thermo- chemical Heat Storage, Cold Storage. XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Son yirmi yılda enerji ile ilgili yapılan çalışmaların bir çoğu enerjinin verimli kullanılmasına, enerji kazancının sağlanmasına ve enerjinin idareli kullanılmasına yöneliktir. Bu noktada ısıl enerji depolama (IED) sistemleri enerji kazancında sağladığı büyük kolaylıklarla ve çevreye saygısıyla önemli roller üstlenebilirler. Isıl depolama çeşitli uygulamalarıyla, ve büyük sistemlerin yanına destek olarak konulmasıyla giderek artan bir ilgi görmektedir. Aslında IED sağlanan enerjiyle kullanılan enerji arasında kalan süreyi depolama yaparak dolduracak en avantajlı sistem olarak hemen gözümüze çarpmaktadır. Ünlü bilim adamlarının ve araştırmacıların yazılarıyla birlikte, benim tezim IED sistemlerine ve uygulamalarına yer vermektedir. Tezin içinde enerji depolama teknolojilerinin karşılaştırılması, IED in çevreyle olan ilişkisi, enerji ve ekserji analizleri ve pratik uygulamalar vardır. Ayrıca teorik, deneysel ve sayısal teknikleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During the last two decades many research and development activities related to energy have concentrated on efficient energy use and energy savings and conservation. In this regard, Thermal Energy Storage (TES) systems can play an important role, as they provide great potential for facilitating energy savings and reducing environmental impact. Thermal storage has received increasing interest in recent years in terms of its applications, and the enormous potential it offers both for more effective use of thermal equipment and for economic, large- scale energy substitutions. Indeed, TES appears to provide one of the most advantageous solutions for correcting the mismatch that often occurs between the supply and demand of energy. Presenting contributions from prominent researchers and scientists, my thesis is primarily concerned with TES systems and their applications. In it there are, discusion of energy storage technologies, environmental aspects of TES, energy and exergy analyses, and practical applications. Furthermore, this thesis provides coverage of the theoretical, experimental and numerical techniques employed in the field of thermal storage.