Li-Br/su ile çalışan güneş enerjili iklimlendirme sistemleri ve bir uygulama
Heating and cooling system with solar energy which uses Li-Br/water and an aplication
  1. Tez No: 201213
  2. Yazar: KADİR ÖZKAN TETİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY KINCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Günes enerjisi, Li-Br/su, absorpsiyonlu sogutma, günes enerjili sogutma, Solar energy, Li-Br/water, absorption machine(cooling), colling with solar energy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günes enejisinin birçok uygulama alanları vardır. Özellikle fosil yakıt rezervlerindeki azalma nedeniyle günes enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanılması daha da önem kazanmıstır. Günes enerjisi ile ısıtma ve kullanım sıcak suyu ısıtılması hali hazırda yaygın olan bir uygulama olmakla birlikte günümüzde sogutma için de günes enerjisinin kullanılmasına yaygın olarak baslanmıstır. Sogutma, en önemli günes enerjisi uygulamalarındandır. Bilhassa sistem hem ısıtma (kısın) hem de sogutma (yazın) için, çok amaçlı kullanılacaksa oldukça ekonomik olmaktadır. Günes enerjisi ile sogutma ve iklimlendirme uygulamaları için kullanılan metodlardan biri de absorbsiyonlu sistemlerdir. Absorpsiyonlu sistemlerde degisik enerji kaynaklarından saglanan ısıl enerji, sogutma için direkt olarak kullanılmaktadır. Absorpsiyon yöntemi ile çalısan sogutma çevrimlerinde elektrik enerjisi yerine ısı enerjisi kullanılması nedeniyle bu çevrimler buhar sıkıstırmalı normal sogutma çevrimlerinden daha ekonomik olmaktadır. Li-Br/su sistemi ile çalısan sogutma çevrimleri ile 0°C'nin altında sogutma yapmak mümkün olmamakla beraber, bu sistemin düsük sıcaklıktaki artık su buharı veya sıcak sularla çalısmasının mümkün olması, son zamanlarda özellikle sogutma amacıyla genis bir uygulama alanı bulmasına yol açmıstır. Bu çalısmada, öncelikle günes enerjisi ile ısıtma sistemleri incelenmis, termik yararlanma için hesaplama yöntemleri açıklanmıs, kullanılacak formüller verilmistir. Daha sonra günes enerjisi ile sogutma sisteminde kullanılan absorpsiyonlu sogutucu anlatılmıstır. Absorpsiyonlu sogutma sisteminde yaygın olarak kullanılan Li-Br/su akıskan çiftli çevrimlerin özellikleri verilmis, tasarımı yapılmıstır. Absorpsiyon sisteminin elemanları için gerekli analizler yapılarak sogutma sistemi modellenmistir. Günümüzde kullanımı yaygınlasan dogalgazlı sogutma sisteminin avantajlarına kısaca deginilmistir. Son bölümde ise uygulama olarak bir villanın sogutma yükü ve ısı kaybı hesaplanmıstır. Villa için kullanım sıcak suyu miktarı ve kollektör hesabı yapılarak kollektör tiplerine göre anlık verim degerleri hesaplanmıstır. Li-Br /su ile çalısan absorpsiyonlu sogutucunun tasarımı yapılmıs ve jeneratörde gerekli ısının günes enerjisi ile temini için kullanılacak kollektör adedi hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
Solar energy has lots of application areas. Especially because of depleation of fossil energy sources, the usage of alternative energy sources such as solar energy, gained more importance. Building and usage water heating with solar energy are just mostly used applications. In addition to this, nowadays using solar energy for cooling is just mostly used application. Cooling system is one of the most important solar energy aplications. Especially, if the system is going to be used both for heating (in winter) and cooling (in summer), is to be rather economic. Absorption systems are used for cooling and heating with solar energy. In absorption systems thermal energy obtained from various energy sources, can be used directly to generate cooling effect. Absorption refrigeration systems are more economical than vapour compression systems, since in the previous one heat energy is used rather than electrical. In a Li-Br/ water system it is not possible to cool below 0°C. However, in this system hot water or waste steam can be used, and thus it can be applied for cooling purposes. In this study, firstly solar energy heating systems were examined, the calculation methods for thermal usage were explained, and then equations were given. After that, absorption coolers used in solar energy systems were explained. The properties of the Li-Br/ water fluid couples widely used in absorption cooling system were given, and the system was designed. Every absorption system parts were analized, and the cooling system was modelled. The natural gas cooling system which is widely used nowadays, and it?s advantages were explained shortly. In the last part, as an application, a the cooling loads and heating losses were calculated carrefully for a three level villa. The solar collector capacity value was calculated for hot usage water. Then for different collector types the efficiency values were calculated and compared. The absorption system with Li-Br/ water was designed, and the number of collectors necessary to supply the required heat for generator from solar energy were calculated.