Gıda maddelerinin soğutulmasının incelenmesi, soğutma sistemlerinin karşılaştırılması ve öneriler
Examination of refrigerating food products, comparison of refrigeration systems and suggestions
  1. Tez No: 139624
  2. Yazar: HARUN YELTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP TEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğutma, gıda, absorbsiyon, soğutma sistemleri. vııı, Refrigeration, food products, absorbtion, refrigeration systems ix
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Gıda maddelerinin soğutulması ve muhafaza edilmesi, eskiden beri incelenip, geliştirilen bir konudur. Gıda maddelerinin soğuk depolaması sırasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar arasında, gıda maddelerinin durumu, soğutma sistemi ve cihazları gösterilebilir. Meyve, sebze ve et gibi değişik gıda maddelerinin, soğutma ve donma süreleri, ısıl özellikleri incelenip, örnekler verilerek, bunların sonucunda oluşturulan çizelgelerin açıklanması yapılmıştır. Çeşitli soğutma çevrimlerinin tanımı yapıldıktan sonra soğutma sistemlerinde, farklı soğutucu akışkanların ve soğutma sistemindeki cihazların seçiminin, gıda maddelerinin muhafazasını nasıl ve ne yönde etkilediği incelenmiştir. Ayrıca, mekanik sıkıştırmalı soğutma sistemi ile absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin birim enerji maliyetleri karşılaştırılıp, en uygun soğutma sisteminin seçimi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Subject of refrigeration and storage of food products has been examined and developed from the old times to nowadays. Most important cases like food product condition, refrigeration system and equipments can be shown during the cold storage of food products. Refrigeration and freezing times and thermal characteristics of different food products like vegetable, fruit and meat have been examined and have been given sorne examples related to them. As a result, some tables were produced and explained. After explaning the different refrigeration cycle definitions, we can investigate, different refrigerants and choosing of equipments in refrigeration system how effect the food products storage. in addition that, unit energy cost of mechanical compressed refrigeration system and refrigeration \vith absorbtion systems were compared and the decision was made regarding which öne is most applicable today.